Marc Coucke zet zwaar in op strijd tegen kanker
Marc Coucke maakt van de strijd tegen kanker een investeringsprioriteit. Van de 600 miljoen euro cash die zijn investeringsvehikel Alychlo kan besteden, gaat al 75 miljoen naar kankerpreventie, -diagnose en -therapie. Bovendien investeert hij 2,5 miljoen in de vzw Stop Darmkanker.
Voor wie eraan zou twijfelen: Het aanzuigeffect van Marc Coucke is nog intact. Ook na de eerdere rist aangekondigde investeringen staat een persconferentie van Coucke garant voor indrukwekkende media-aandacht. Geen beter forum dus voor het eerste goede doel waar Coucke zich openlijk achter schaart: de vzw Stop Darmkanker van de Vlaamse vermaarde maag-darmspecialist Luc Colemont. Coucke legt 2,5 miljoen euro op tafel voor de vzw, waardoor die zich verzekerd weet van werkingsmiddelen voor de komende vijf jaar. Colemont kan zich daardoor vanaf volgend jaar voltijds toeleggen op de professionalisering van zijn organisatie, die hamert op het belang van screening voor een ziekte die elk jaar in Vlaanderen alleen al bijna 2000 levens eist. Ook Perrigo, de Amerikaanse moedermaatschappij van het door Coucke opgerichte Omega Pharma, steunt de vzw van Colemont. Coucke verwacht dat door fondsenwerving de werkingsmiddelen van de vzw minstens kunnen worden verdubbeld.
“Een op de twee mensen komt met kanker in aanraking, of krijgt het”, zegt Coucke over zijn motivatie. “We proberen onze kleine bijdrage te brengen in de unieke evolutie die ertoe moet leiden dat kanker een chronische ziekte wordt. Als het op tijd gedetecteerd wordt en op juiste manier verzorgd wordt, zal kanker geen doodvonnis meer zijn. Darmkanker kan zelfs volledig gestopt worden, als iedereen zich zou laten screenen”, zegt Coucke, die ook persoonlijke motieven heeft om mee te strijden tegen kanker. “Darmkanker zit in de familie, en ik heb dit jaar een van mijn beste vrienden verloren aan kanker”, klinkt het.
Vroege screening
Colemont, die wereldwijd een kruistocht voert tegen darmkanker, ging dieper in op de noodzaak om vroeger en meer te screenen op darmkanker. “Als je er vroeg bij bent, heb je 95 procent kans om volledig te genezen”, zei de arts. “Toch sterven vandaag iedere dag in Europa 580 mensen aan darmkanker, het equivalent van twee vliegtuigen die neerstorten. In Vlaanderen alleen sterven dagelijks vijf mensen aan darmkanker, en krijgen dertien mensen te horen dat ze het hebben”, aldus Colemont, die verontwaardigd is over ons gezondheidsbeleid dat te weinig geld vrijmaakt voor preventie. “Van het gezondheidsbudget gaat slechts 3 procent naar preventie”, klinkt het. Colemont eist trouwens al lang dat Vlaanderen de richtlijn van de Europese Commissie van 2003 onderschrijft. Die stelt dat iedereen vanaf de leeftijd van 50 zich moet laten screenen op darmkanker. Het in 2013 gevoerde bevolkingsonderzoek was voorbehouden voor de leeftijdscategorie vanaf 56.
75 miljoen
Naast de 2,5 miljoen euro voor het goede doel, investeert Alychlo 75 miljoen in maatschappijen die actief zijn in oncologie. Dat bedrag omvat zowel toezeggingen als afgeronde investeringen. De nieuwste investering is die in het Zwitserse Sophia Genetics, dat al na vier jaar activiteit een Europese topspeler is in de ontwikkeling van software die via complexe DNA-analyses toelaat om snel, goedkoper en accurater een diagnose te stellen van kankers en andere genetische ziektes. Sophia Genetics verbindt nu al 100 ziekenhuizen in zestien landen. Mede door de investering van Coucke moet het aantal DNA-analyses snel stijgen. Dit jaar worden ruim 20.000 patiënten met die DNA-analyses geholpen. Volgend jaar moeten dat er al 80.000 zijn, en de testen moeten voor iedereen toegankelijk worden, stelt Coucke.
Eerder, begin juni, werd al aangekondigd dat Alychlo kapitaal heeft verschaft aan miDiagnostics. Die Leuvense start-up, waarvoor onder meer imec en de Johns Hopkins University samenwerken, ontwikkelt een zogenaamde doe-het-zelf-lab-on-a-chip waarmee mensen zelf bloedonderzoek kunnen doen.
Ook investeringen in het beursgenoteerde ontwikkelaar van prostaat- en darmkankertesten MDxHealth en in de investeringsmaatschappij DROIA Oncology Ventures maken deel uit van het totale pakket van 75 miljoen. DROIA werd opgericht door de zakenman Luc Verelst, en heeft een portfolio van vijf bedrijven die in de vroege fase van de ontwikkeling van kankertherapieën zitten.
Fagron
De precieze verdeling van de 75 miljoen euro wou Coucke niet geven, al was eerder al bekend geraakt dat hij 29,5 miljoen euro stak in miDiagnostics. Coucke benadrukte dat Alychlo, dat intussen vier investmentmanagers telt, zich in zijn investeringsbeleid niet laat leiden door potentiële return on investment. “Laat hypergeorganiseerde groepen zo werken, maar wij niet. We proberen natuurlijk niet te dom te investeren, maar bij ons speelt niet de overweging om er binnen zoveel jaar uit te stappen. Het gaat erom in welke bedrijven we geloven. Trouwens, de doelstelling van een bedrijf als Sophia, dat ertoe kan bijdragen dat zoveel levens worden gered, is ook een return”, legt Coucke uit.
En mocht u het zich afvragen: over Fagron, de deze week op de beurs gecrashte specialist in magistrale bereidingen voor apothekers, wou Coucke geen commentaar kwijt. Coucke is een belangrijke investeerder in Fagron, dat onder de vorige naam Arseus van Omega Pharma werd afgesplitst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier