Marc Coucke investeert 75 miljoen in kankeronderzoek
Marc Coucke investeert via zijn investeringsmaatschappij Alychlo ruim 75 miljoen euro in een bedrijf actief rond kankerpreventie, -diagnose en -therapie. Dat meldt de ondernemer zelf.
“Oncologie ligt vanzelfsprekend dicht bij mijn roots, maar vermoedelijk is dit het domein in de medische wetenschap waar het meeste evolutie in zit”, motiveert Marc Coucke zijn beslissing. “Zowel op het vlak van preventie, detectie als in het genezingsproces hebben we een aantal initiatieven genomen.”
Stop Darmkanker
Wat preventie betreft, trekt Alychlo de komende vijf jaar 2,5 miljoen euro uit om de werking van vzw Stop Darmkanker te professionaliseren. Ook Perrigo, het Amerikaanse farmabedrijf dat Couckes bedrijf Omega Pharma overnam, zal de vzw ondersteunen. Daardoor kan dr. Luc Colemont, maagdarmspecialist in het Sint-Vincentiusziekenhuis Antwerpen, zich ten volle op zijn preventiewerk storten. Colemont geeft lezingen in binnen- en buitenland en sensibiliseert de bevolking via klassieke en sociale media. Coucke gelooft in het werk van Stop Darmkanker, omdat 95 procent van de patiënten geneest als de ziekte vroegtijdig wordt opgemerkt. “Die boodschap willen we met Alychlo nog sterker verspreiden via de ondersteuning van een goed doel”, zegt Marc Coucke.
België staat op de elfde plaats op de wereldranglijst darmkanker: dit jaar overleden al 1.675 aan de ziekte en jaarlijks krijgen 8.000 Belgen de diagnose te horen.
“Ik zie te veel darmkanker”, zegt Colemont. “Mijn grootste probleem is dat in 2015 onschuldige en onwetende mensen sterven door een gebrek aan informatie.” Darmkanker is een stille doder, zegt Colemont, waarmee hij verwijst naar het trage proces waarbij een poliep over acht tot tien jaar uitgroeit tot kanker. De maagdarmspecialist wil tegen 2018, buiten het bevolkingsonderzoek, 2.500 extra darmkankers stoppen in Vlaanderen.
Diagnose en behandeling
Daarnaast investeert Alychlo 75 miljoen euro in vier innovatieve bedrijven, met voorop het Zwitserse Sophia Genetics, dat via complexe DNA-analyses kanker precies kan diagnosticeren en behandelen. Ook wordt geïnvesteerd in de Belgische start-up miDiagnostics (ontwikkeling van een chip zodat mensen zelf bloedanalyses kunnen uitvoeren), het Amerikaanse bedrijf MdxHealth (testen om prostaat- en darmkanker op te sporen) en investeringsmaatschappij Droia (dat op zijn beurt investeert in innovatieve kankertherapiën).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier