Koen Hoffman (CEO KBC Securities) heeft een hand in alle lopende beursintroducties

© belga

Er gebeurt geen grote kapitaaloperatie in Brussel, of Koen Hoffman, de CEO van KBC Securities, heeft een voetje tussen de deur.

Sinds Koen Hoffman op 1 januari vorig jaar is aangetreden als nieuwe CEO, is KBC Securities betrokken bij elke grote beursintroductie (IPO) op de Brusselse beurs, soms als enige Belgische speler. Bpost, de vastgoedbevak Qrf, de beurzenuitbater Euronext en de luierproducent Ontex: ze gingen allemaal in zee met KBC Securities.

Voor Ontex is het de tweede beursgang. De fabrikant van hygiënische artikelen had tussen 1998 en 2003 al een notering. “De eerste IPO van Ontex was een van mijn eerste dossiers als sales”, herinnert Hoffman zich. Een ‘sales’ is een handelaar die aandelenpakketten verkoopt aan grote beleggers.

Het prospectus van de eerste beursgang – veertig à vijftig pagina’s – was veel minder lijvig dan de honderden pagina’s vol juridische disclaimers bij de lopende beursgang van Ontex. Hoffman gaat daar pragmatisch mee om: “Tja, de studieboeken van mijn zoon zien er ook anders uit dan mijn studieboeken. Het is vandaag niet beter of slechter dan vroeger. Je moet gewoon mee evolueren.”

Muren slopen

Ook bij Materialise, dat volgende week naar Wall Street trekt, kon Hoffman een voet tussen de deur steken. Voor het Leuvense 3D-printingbedrijf stonden de zakenbankiers al jaren in rijen aan te schuiven. Hoe maken Hoffman en KBC Securities dan het verschil? Hoffman: “Ik kan in vijf minuten alle verantwoordelijken in mijn bureau bijeenroepen voor obligaties, aandelen en projectfinanciering – alle bouwstenen die een bedrijf nodig kan hebben.”

Om dat te bereiken sloopte Hoffman letterlijk en figuurlijk muren in de marktenzaal van het beurshuis in de Havenlaan. Het obligatieteam van KBC Bank verhuisde op verzoek van Hoffman naar KBC Securities. Die veranderingen gebeurden nadat er drie jaar lang geen enkele IPO was in Brussel. Er waren ook nauwelijks kapitaalverhogingen.

De topman van KBC Securities heeft een adresboekje om u tegen te zeggen. “Hij kent zowel de bedrijven als de grote beleggers. Dat komt omdat hij eerst de leiding over de sales had, en na het vertrek van Koen Dejonckheere corporate finance onder zijn hoede kreeg. Dat is een grote troef”, zegt een insider. “Hij weet perfect hoe hij het spel moet spelen, hoe hoog hij de introductieprijs kan zetten enzovoort.”

Jobhopper

Hoffman begon zijn professionele loopbaan bij KBC Bank en kwam per toeval bij de zakenbank van de groep terecht.. Hij noemt zich dan ook trots “een echt product van KBC”. “Ik ben geen jobhopper”, zegt Hoffman, die nog maar 45 jaar is. Een ex-collega noemt hem “zeer ambitieus”. “Ik zou er niet van schrikken als hij binnen vijf à tien jaar in het directiecomité van de groep zit”, vervolgt diezelfde ex-collega.

Hoffman snoept in ieder geval de officieuze titel van ‘Mister IPO’ af van Alain Schockert, de gedelegeerd bestuurder van Bank Degroof. Schockert kreeg zijn bijnaam ‘Mister IPO’, omdat hij vanaf de jaren tachtig achtereenvolgens Côte d’Or, Ackermans & van Haaren, Deceuninck en De Witte Lietaer naar de beurs bracht.

“Proficiat aan Koen Hoffman en onze vrienden van KBC Securities”, zegt Schockert vandaag. Hij heeft naar eigen zeggen veel respect voor Hoffman. “We spreken dezelfde taal. Die grote zakenbanken brengen aan de lopende band bedrijven naar de beurs. Maar na de beursgang doen ze niet veel meer voor de bedrijven. Wij hebben een langetermijnvisie voor de bedrijven, net zoals KBC Securities.” Schockert kent Hoffman als concullega. “Hij is zeer discreet en een man van zijn woord. Zo kom je er steeds minder tegen in dit vak.”

Geen taboe meer

“De voorbije dertig jaar heb ik 51 beursintroducties begeleid”, zegt Schockert. Op de vraag hoeveel IPO’s Hoffman op zijn naam mag schrijven, antwoordt die: “Ik ben de tel kwijt, maar het zullen er zeker meer dan 51 zijn.”

Zowel Schockert als Hoffman denken dat er de komende maanden en jaren nog veel bedrijven vers geld zullen ophalen via de beurs. “We begeleiden momenteel enkele Belgische bedrijven, waarvoor we ook de stap naar de beurs bekijken”, zegt Schockert. Ook Hoffman denkt dat de beurs als bron van financiering geen taboe meer is voor bedrijven, zoals enkele jaren geleden wel het geval was.

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content