Karel Plasman (Acerta): mensenmanager met oog voor cijfers
Onder CEO Karel Plasman anticipeerde hr-dienstengroep Acerta met overnames op de consolidatiegolf in de branche en op het schok die de financiële crisis teweegbracht.
Toen Karel Plasman in 2007 CEO werd van de hr-dienstengroep Acerta (omzet 144 miljoen euro) was de doelstelling duidelijk: op termijn marktleider worden in de sector van de sociaal secretariaten. De voorbije jaren is Acerta steeds dichter tegen het nummer één, SD Worx, gaan aanschurken. Het marktaandeel van Acerta Sociaal Secretariaat voor de privésector bedroeg in 2007 iets meer dan 20 procent. Ondertussen is de kaap van 22 procent overschreden. Acerta streeft naar 25 procent marktaandeel.
Karel Plasman was jarenlang in de banksector actief, onder andere bij Bank of America, Citibank, Rabobank en Visa De bankensector verliet hij in 2002 om Corgo op te richten. De naam staat voor corporate governance. Corgo helpt ondernemingen in hun zoektocht naar bestuurders. In 2006 werd Corgo in Acerta opgenomen en Plasman werd CEO van Acerta.
Besparen is de boodschap
Zo komt een ex-bankier met ondernemerservaring in advies over corporate governance dus aan het hoofd van een sociaal secretariaat terecht. Maar Acerta is veel meer dan dat. Behalve het sociaal secretariaat heeft het ook een ondernemingsloket, een sociaal verzekeringsfonds en een kinderbijslagfonds. Voorts biedt het een rist humanresourcesdiensten aan zoals werving en selectie of competentiemanagement. Het is voor Plasman van in het begin de bedoeling geweest de marktpositie van Acerta in die niches te versterken. Dat is een noodzaak gezien de transformatie die de sector doormaakt. De Belgische topspelers zoeken internationale markten op en zowat iedereen in de branche profileert zich als een geïntegreerde humanresourcesdienstverlener.
Een verbreding van het aanbod is voor een deel een noodgedwongen keuze omdat sociaal secretariaten een groot deel van hun inkomsten halen uit de intresten op sociale bijdragen die bij hen geparkeerd staan. Die intrest is de voorbije jaren gedaald: de rente op kortetermijnbeleggingen daalde van 1,36 naar amper 0,5 procent. Daardoor kwamen veel sociaal secretariaten in zwaar weer terecht.
Niet internationaal
Acerta boekt als een van de weinige sociaal secretariaten geen operationeel verlies. Het kon dat door constant de nadruk te leggen op kostenbesparingen. “Op termijn wordt het voor veel spelers in de sector steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden, zeker omdat een sociaal secretariaat voortdurend moet investeren in ICT-kosten om het loonbeheer up-to-date met de arbeidswetgeving te houden.” Het is een waarschuwing die Plasman met de regelmaat van een klok de wereld in stuurt. De stijgende ICT-kosten deden hem ertoe besluiten dat een consolidatie in de sector onvermijdelijk was. Verschillende kleine spelers werden door toppers overgenomen. Acerta haalde vorig jaar een grote slag thuis met de overname van Cepa, een specialist in loonberekeningen in de Antwerpse haven. In tegenstelling tot de andere spelers hanteert Acerta geen internationale strategie. De focus ligt nu op Wallonië en Brussel waar Plasman nog groei ziet.
Alain Mouton
Manager 2011
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier