Jos Peeters (Capricorn) gelooft in Vlaamse start-ups

© Christophe Ketels

Brand een kaarsje voor Jos Peeters. Al bijna 30 jaar investeert Vlaanderens eerste durfkapitalist in start-ups. Crisis of geen crisis. “Kom mij niet vertellen dat er geen ondernemerschap is. Er is gewoon te weinig durfkapitaal.”

Durfkapitalist Jos Peeters geeft bedrijven leven of nieuw leven. In Lommel bijvoorbeeld leek een lampenbedrijfje gedoemd door het Europese verbod op gloeilampen.

De lokale managers zagen een uitweg in de productie van glas voor zonnepanelen, maar hadden het nodige geld niet. Peeters sprong in de bres, samen met LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij). Ze investeerden elk 10 miljoen euro, en kregen een lening van 20 miljoen euro los van de banken. “Het bedrijf, Ducatt, telt nu 100 werknemers en de eerste leveringen zijn een feit,” aldus Peeters.

Pionier

Toen Kempenaar Peeters in 1985 begon bij BeneVent, een durfkapitaalverstrekker rond de toenmalige Almanij-dochter Investco, had omzeggens niemand in België ervaring met risicokapitaal, laat staan in de rest van continentaal Europa.

Het pad van BeneVent ging niet altijd over rozen, maar Peeters zette door. In 1993 stichtte hij durfkapitaalbedrijf Capricorn Venture Partners. Capricorn stampte twee investeringsfondsen uit de grond. De zoektocht naar geld was hard. “Mijn beste vrienden adviseerden mij het project te vergeten”, zo getuigde hij ooit in Trends. “Ik heb gelukkig niet geluisterd.” Beide fondsen investeerden elk 22 miljoen euro.

Halverwege de jaren 2000 wist Peeters 112 miljoen euro bijeen te krijgen voor zijn derde fonds, het Capricorn Cleantech Fund. De voorbije twee jaar verzamelde hij weer 42 miljoen euro voor het Capricorn Health-tech Fund, dat investeert in start-ups gespecialiseerd in technologie voor gezondheidszorg. Vandaag werkt hij aan een nieuw fonds dat zich toelegt op efficiënt gebruik van energie en grondstoffen.

Investeren in piepjonge bedrijven

“Reken maar dat hij geld weer bijeenkrijgt”, zegt een collega uit de bredere private-equitysector.” In tegenstelling tot de rest van de private-equitysector investeert een durfkapitalist in piepjonge bedrijven. Dat is telkens een hoogst onzeker avontuur. Om te slagen zijn een fijne neus, een uitgebreide kennis van hightech en veel mensenkennis nodig. In het geval van Peeters komt daar nog bij: de koppigheid van een Kempenaar.

Europese regels

Europa legt via een nieuwe richtlijn private-equityspelers, waaronder durfkapitaalfondsen, hefboomfondsen en andere ‘alternatieve investeerders’ regels op inzake transparantie en toezicht. “Durfkapitalisten die de nieuwe regels volgen zullen internationaal kunnen doorgroeien, volgens Peeters. “De regels vormen een keurmerk in de ogen van grote buitenlandse pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers.” Maar dan moeten die internationale geldschieters wel hun portemonnee willen opentrekken in deze crisis. “Het is tegenwoordig moeilijker om investeerders bijeen te brengen met genoeg geld om de hele rit uit te doen”, zegt Peeters. “Elk project heeft vervolginvesteringen nodig. Als iemand aan tafel niet meer kan volgen, komt het project in gevaar.”

Te weinig durfkapitaal

Gelukkig heeft de crisis in geen geval de hoeveelheid en kwaliteit van de aangeboden projecten aangetast. “Alleen al ons Cleantech-fonds kreeg de voorbije zes jaar 2000 dossiers in de bus waaruit zestien investeringen voortgekomen zijn. Kom mij niet vertellen dat er in Europa geen ondernemerschap is. Er is gewoon te weinig durfkapitaal.” (JVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content