Jan Vergote (CEO IVC): ‘Filip Balcaen was de beste privéaandeelhouder met wie ik ooit heb gewerkt’
De miljardendeal tussen Filip Balcaen en Mohawk Industries werd voor de zomer helemaal afgerond. IVC Group is nu voor 100 procent de dochter van de Amerikaanse vloerbekledingsgigant. Topman Jan Vergote blijft de vinylactiviteiten vanuit Avelgem leiden en mikt op verdere organische groei, al sluit de CEO ook een acquisitie niet uit.
CEO Jan Vergote (52) staat zeven jaar aan het hoofd van IVC, de vinylgroep die de eigenaar Filip Balcaen begin dit jaar voor meer dan een miljard euro verkocht aan de Amerikaanse vloerbekledingsgigant Mohawk. De beursgenoteerde groep kocht in 2005 ook Unilin en greep dit voorjaar naast de tapijtgroep Balta, die in handen kwam van het Texaanse investeringsfonds Lone Star. Mohawk is ‘s werelds grootste producent van vloerbekleding met 32.000 werknemers wereldwijd en in 2014 een omzet van 7,8 miljard dollar.
Balcaen, die toen nog minderheidsaandeelhouder was van Balta, haalde Jan Vergote in 2008 weg bij de tapijtgroep. “We hebben zeven jaar als een supertandem kunnen samenwerken. Filip Balcaen was de beste privéaandeelhouder met wie ik ooit heb gewerkt”, zegt Vergote. “Ik heb Balcaen leren kennen als een visionaire aandeelhouder die bereid was belangrijke kapitalen te mobiliseren en hij geloofde in organische groei. We hebben een uitzonderlijk goede werkrelatie kunnen opbouwen. Dat is een noodzakelijke voorwaarde om zo’n verhaal te laten lukken. Zodra je succes hebt, is het fun. Maar in het begin was het wel spannend om zoveel centen uit te geven.”
Snelste groeier van de sector
Vandaag produceert IVC met 1480 werknemers – van wie 900 in België – 110 miljoen vierkante meter vloeren per jaar. De omzet klokte na een groei met dubbele cijfers af op 604 miljoen euro in 2014, de bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg 108 miljoen euro. Vergote denkt een fors groeitempo te kunnen aanhouden door de opstart van de afgewerkte greenfieldprojecten in Europa en de Verenigde Staten. IVC verkoopt in 110 landen wereldwijd. De helft van de omzet wordt in Europa gerealiseerd, een derde in de Verenigde Staten en Canada, Rusland is goed voor 7 procent van de omzet.
“We draaien de hoogste omzet per werknemer van de hele vloerbekledingsindustrie”, stelt Jan Vergote. “Dat was ook de visie van Filip Balcaen. Met vinylproductie koos hij voor een productieproces dat sterk geautomatiseerd kan worden. Textiel is gevoelig voor loonkosten. IVC groeide zo uit tot de meest winstgevende en snelste groeier van de sector. Mohawk heeft die komeet opgemerkt. De overnamedeal is op 12 juni helemaal afgerond.”
Wereldwijde vinylhub van Mohawk
IVC Group is nu voor 100 procent de dochter van het op Nasdaq genoteerde Mohawk Industries. IVC wordt de hub waarin Mohawk zijn wereldwijde vinylactiviteiten groepeert. Jan Vergote zit maandelijks in de States. De IVC-activiteiten droegen in het tweede kwartaal al voor ongeveer drie weken bij aan de Mohawk-resultaten.
Unilin en IVC komen samen in een organisatie die Flooring Europe & Rest of the World zal heten. Unilin neemt de houtactiviteiten onder zijn hoede en IVC de vinylbusiness. De Amerikaanse activiteiten van IVC worden ondergebracht in Flooring North America. “Flooring Europe is een bedrijf dat twee keer de beurswaarde van Bekaert heeft. Tussen Leie en Schelde is een vloerengroep gegroeid die internationaal 7000 mensen tewerkstelt”, zegt Jan Vergote.
Met de verkoop van Balta kon daar nog een tapijtpoot aan toegevoegd worden, maar dat is niet gelukt. “Mohawk kwam laat in het verkoopproces en ik denk dat de verkopers een goede kandidaat hadden. De ideale schaalgrootte in de vloerenbusiness is ook begrensd”, countert Vergote. “Ik denk dat je vanaf een bepaald niveau schaalnadelen hebt. Je moet er niet iets enorms van maken dat niet meer bestuurbaar is. Nu hebben we een mooie groep, samen met Unilin zijn we goed voor een kwart van de beurswaarde van Mohawk.”
Organische groei en overnames
Nu de integratie in Mohawk een feit is, wordt de strategie voor de komende jaren uitgetekend. “We werken aan verschillende projecten om organisch verder te groeien. Ik sluit een acquisitie ook niet uit”, zegt Jan Vergote. “We hebben veel mogelijkheden. Vinyl op rollen is geen groeimark, maar wij blijken de methode te kennen om tegen de markttrend in te groeien. De LVT-markt is dan weer een zeer attractieve groeimarkt die vorig jaar steeg met 18 procent. In de volgende twee jaar zullen we sterk groeien in Noord-Amerika met onze nieuwe fabriek in Dalton. Die heeft een capaciteit van 15 miljoen vierkante meter per jaar. We laten ook de fabriek in Wielsbeke op volle toeren draaien.”
Bij IVC denken ze ook na over de bouw van een Russische productievestiging. “Het is de grootste rollenvinylmarkt ter wereld. Het is nu niet het geschikte moment om te investeren in Rusland, maar we worden daar geconfronteerd met enorme importbarrières. Als we lokaal kunnen produceren, vermijden we die heffingen. Als het land stabiliseert en er komt minstens een traag herstel dan zien we daar zeker opportuniteiten”, aldus Jan Vergote. De CEO heeft er alle vertrouwen in. “Kijk naar hoe Unilin is uitgebouwd sinds de acquisitie door Mohawk. Er zijn verschillende organische projecten en overnames gebeurd. Mohawk wil ook in de vinylbusiness verder groeien.”
Het volledige verhaal over IVC Group leest u deze week in Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier