‘Groene zorg’ gebruikt de natuur als therapie

De stichting Terre de Vie helpt mensen met een burn-out of depressie door hen in contact te brengen met de natuur in een positieve werkomgeving.
Terre de Vie organiseert al jarenlang projecten in zorgboerderijen. Met de steun van Telos Impact zette de stichting in 2022 het programma Soins Verts – Groene Zorg op, om mensen met een burn-out of depressie in contact te brengen met de natuur. “Activiteiten op zorgboerderijen kunnen een belangrijke stap zijn richting een beter welzijn”, zegt Lionel Frankfort, bestuurder bij Terre de Vie.
Wereldwijd hebben al heel wat projecten aangetoond dat de natuur kan helpen bij de revalidatie van mensen met psychische klachten. In Quebec moedigt Prescri-Nature (‘natuurbeleving op recept’) die praktijk aan als een nieuwe pijler van de gezondheidszorg, naast een gezond dieet en voldoende slaap en lichaamsbeweging. In Nieuw-Zeeland bevordert Green Prescription sociale landbouw, in Engeland doet Green Social Prescription hetzelfde.
In België bestaan verscheidene kleine initiatieven, waaronder een platform van boerderijen die mensen met een psychisch probleem ontvangen. Het traject van Terre de Vie gaat een stuk verder. “Het gaat niet zomaar om een wandeling in de natuur of om bosbaden. De zorgpatiënten komen in een werkomgeving terecht”, zegt Lionel Frankfort. “Een koe melken of wortelen oogsten geeft meteen een tastbaar resultaat. Dat stimuleert een zekere trots, wat in veel gevallen de mensen helpt om hun verloren gegane eigenwaarde te hervinden. Het is een unieke therapie waar geen therapeut aan te pas komt.”
Vier speerpunten
De vraag voor zo’n therapie moet van een huisarts, psycholoog of andere zorgverlener komen, die contact opneemt met de coördinatoren van het programma. Die zoeken de beste match uit de ongeveer duizend zorgboerderijen. Het soort activiteit, of de patiënt autonoom of in groep wil werken, met dieren of met planten, het zijn allemaal aspecten die meespelen bij die beslissing.
Terre de Vie werkt met vier speerpunten. Het eerste is sociaal ondernemerschap, waarbij een traject wordt uitgestippeld voor de zorgbehoevenden. Daarnaast werkt Terre de Vie samen met onderzoekers van de KU Leuven om aan te tonen dat zijn aanpak de snellere re-integratie van de patiënten op de arbeidsmarkt bevordert. Het Riziv is daarbij betrokken als observator. De organisatie wordt ondersteund door de Koning Boudewijnstichting.
Maximale impact
Ten derde maakt Terre de Vie de politiek attent op die mogelijke oplossing. De stichting hoopt erkenning te krijgen voor haar businesscase, zodat ze kan investeren in omkadering. Zo wil ze een aantal regionale coördinatoren in loondienst nemen. ‘Groene zorg’ is ondertussen expliciet in het Waals regeerakkoord opgenomen en ook federaal wordt het idee gezien als een mogelijke oplossing. “Het is belangrijk dat de overheid groene zorg structureel aanbiedt en financiert, om de impact te maximaliseren”, zegt Lionel Frankfort.
Ten vierde wil Terre de Vie verbreden. Op dit moment is het nog een filantropisch project, waarmee de stichting aan sociaal onderzoek en ontwikkeling doet. “We willen laten zien dat groene zorg een plaats verdient in het scala van oplossingen en dat dit initiatief bijvoorbeeld ook voor het Riziv een win-win kan zijn”, legt Lionel Frankfort uit. “Het systeem moet nog veel breder bekend worden, zowel bij zorgverleners, ziekenfondsen als het grote publiek. We hopen dat onze inspanningen leiden tot een duurzame en structurele integratie van groene zorg in onze gezondheidszorg.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier