Glen Roggeman (CEO AED Group): opportunist met helikoptervisie

© belga
Roeland Byl redacteur bij Trends

Uit het faillissement van Alfacam heeft AED Group de studio’s in Lint gekocht. Na een opknapbeurt van 5 miljoen euro presenteerde AED Studios vorige week zestien vernieuwde studio’s aan het publiek. Gastheer van dienst was CEO Glenn Roggeman.

Elke ondernemer is een beetje verkoper. Anders zou hij geen ondernemer zijn. Een goede verkoper – en bij uitbreiding een goede ondernemer – moet je kunnen geloven. Wel, met geloofwaardigheid heeft Glenn Roggeman weinig problemen. “Die man zou mij zelfs een dweil en een emmer kunnen verkopen”, zuchtte een Kempische blondine tijdens de speech die Roggeman gaf bij de officiële opening van AED Studios. Glimlachend liet ze haar bewondering zien voor het lef van de 44-jarige ondernemer uit Willebroek.

Roggeman gaf aan de bekende Alfacam-studio’s in Lint een tweede leven door ze in oktober 2013 uit het faillissement van de voormalige beursgenoteerde onderneming op te kopen. “Ik wou dat deze parel in Belgische handen bleef”, motiveert Glenn Roggeman de investering. De aankoop bedroeg ruim 11 miljoen euro en AED investeerde nog eens 5 miljoen in de verbouwingen.

Bedrijfsevents en filmproducties

Met zijn AED Group is Roggeman de jongste jaren bezig aan een geografische expansie en een diversificatie van zijn activiteiten. “Je kunt audiovisueel materiaal perfect vergelijken met hamburgers”, zei de CEO toen PE Group, Phifin en ING Corporate Investments in 2011 in het kapitaal stapten. Schaalgrootte is daarbij een belangrijk sleutelbegrip voor de rendabiliteit. Bij uitbreiding gaat dat dus ook op voor de verhuur van evenementenzalen, anders zou Roggeman de studio’s in Lint niet uit het faillissement van Alfacam hebben gekocht.

Voor de uitbating werkt AED Studios samen met Connect, de B2B-tak van Music Hall. Dat verhuist zijn kantoren van de Antwerpse Stadsschouwburg naar Lint. In het kantoorgedeelte op de vroegere terreinen van Alfacam werken alweer bijna 100 mensen. Tijdens de rondleiding putten zowel Roggeman als Geert Allaert van Music Hall zich uit om te benadrukken dat ze alleen mikken op de markt van bedrijfsevenementen en op film- of musicalproducties.

“Wij baten geen discotheek uit”, zegt Roggeman ondanks de grote discobal in een van de vernieuwde studio’s die niet toevallig Studio 54 werd gedoopt. “We promoten AED Studios wel als een rolmodel voor bedrijfsevenementen. Voor bedrijfsevenementen is het gebruikelijk om stoelen, AV-materiaal en dergelijke naar een locatie te verslepen. Het uitrusten van een zaal loopt op tot 60 procent van de kostprijs en de ecologische voetafdruk is immens. Wij bieden een alternatief: hier is alles al aanwezig, de opbouwtijd wordt korter en voor een competitieve kostprijs all-in, bovendien is de ecologische voetafdruk van een bedrijfsevenement spectaculair kleiner.”

Groene ondernemer

Bij AED groep werken 250 mensen, in het weekend loopt dat op tot 1000 mensen die in de weer zijn met de PA-installaties en lichtbakken van AED Rent. Niet slecht voor iemand die de schoolbanken al tijdens het middelbaar liet voor wat ze waren. Roggeman werd een ondernemer met opvallend veel aandacht voor milieu en maatschappij. Zonnepanelen, hergebruik van afvalwater, ledverlichting… het is er allemaal. “Ik vind het belangrijk om winst te maken, maar niet ten koste van het milieu of onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. En voor alle duidelijkheid: ik draag geen geitenwollen sokken, maar ben gewoon de papa van drie kinderen. Het is belangrijk om zorg te dragen voor de wereld die zij erven.”

Mensen die hem kennen, schilderen de CEO af als een zeer rationele ondernemer. “Hij heeft nu al perfect in zijn hoofd waar hij naartoe wil met AED Studios”, zegt Stefan Yee die voor PE Group in de raad van bestuur zit. Roggeman staat aan het hoofd van een cluster van intussen elf bedrijven die meestal op de een of andere manier verband houden met de activiteit waar hij zijn zakenimperium mee opbouwde: de verhuur van audiovisueel materiaal aan professionals. Die wet geldt ook voor de zestien studio’s in Lint. De studio’s vormen een vastgoedinvestering waar AED zijn afgeschreven audiomateriaal kan rentabiliseren.

Niet alle plannen slagen. Voor een helihaven in Lint botste Roggeman op verzet bij zijn nieuwe buren. Wat vliegt en snel rijdt, is een passie van de bedrijfsleider, maar de landingsplaats had een dubbel doel. Het zou de thuishaven van een medische helikopter worden en moest de afstand tot artiesten uit het Verenigd Koninkrijk verkleinen. Met 3000 handtekeningen hielden de buurtbewoners de vergunningen tegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content