‘Fiscale fraude Jeroen Piqueur kost de Belgische staat 25 miljoen euro’

Jeroen Piqueur (Optima). © BelgaImage

De Belgische Staat raamt de schade voor de overheid in de zaak van Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank op 25 miljoen euro. Piqueur stond vandaag voor de Gentse correctionele rechtbank terecht wegens fiscale fraude. De zaak is ondertussen uitgesteld naar 17 maart.

Piqueur staat vandaag terecht voor de Gentse correctionele rechtbank wegens grootschalige fiscale fraude. Het parket verdenkt hem ervan zijn eigen rekeningen in het buitenland via offshore-structuren te hebben verborgen voor de fiscus. Bij de inleiding van de zaak stelde advocaat Dirk Martens dat de fiscale fraude van Piqueur de staat al 25 miljoen euro heeft gekost.

Offshore-structuren

De zaak staat los van het gerechtelijk onderzoek naar de praktijken van Optima Bank en de rol die Piqueur daarin zou gespeeld hebben. De 62-jarige Piqueur wordt vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand dus aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was.

Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten. De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein of de Britse Maagdeneilanden. Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld werd gebruikt om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren.

Het parket stelt dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen. Het openbaar ministerie wil een verbeurdverklaring van 2,2 miljoen euro en vraagt tien jaar beroepsverbod.

Zaak uitgesteld

De Belgische Staat raamt de schade op 25 miljoen euro maar vordert voorlopig 1 euro schadevergoeding. Volgens de advocaten van de staat blijkt uit het dossier van Piqueur dat ongeveer 22 miljoen euro aan inkomsten niet aangegeven zijn. De belastingen die daarop verschuldigd waren belopen 3 à 4 miljoen euro. De zaak werd uitgesteld naar 17 maart.

Deze week reageerde de topman nog verontwaardigd op zijn vervolging voor belastingfraude. “Ik was wel degelijk van plan mijn achterstallige belastingen te betalen”, zei hij in een interview met VTM. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content