Ex-miljonair Karl Rabeder: ‘Rijke mensen zijn altijd verdacht’
Bijna twee jaar nadat Rabeder de wereldpers haalde door aan te kondigen dat hij zijn fortuin wegschonk aan het goede doel, zocht Der Spiegel hem op. Enkele opmerkelijke passages.
Begin vorig jaar haalde de Oostenrijkse toenmalige zakenman Karl Rabeder (48) de wereldpers, door aan te kondigen dat hij zijn fortuin afstond aan het goede doel. Bijna twee jaar later zocht het Duitse weekblad Der Spiegel de voormalige miljonair op voor een gesprek over geld en geluk. Enkele opmerkelijke passages.
‘Ik wil niets meer’, zo luidden in februari 2010 de koppen boven het nieuws over de drastische beslissing van Rabeder. Hij verlootte zijn villa, verkocht zijn collectie zweefvliegtuigen, zijn luxeauto en zijn bedrijf en schonk de opbrengst aan het door hem opgerichte MyMicroCredit, dat arme mensen in Latijns-Amerika steunt. Rabeder besloot voortaan zelf rond te komen met 1.000 euro per maand.
Vandaag meet zijn woning amper 19 vierkante meter. De voormalige zakenman geeft seminaries over onderwerpen als ‘Geluk kan men leren’ en ‘Genoeg geld om gelukkig te zijn’ en schreef ook een boek. “Ik leid nu het leven dat ik altijd heb willen leiden”, zegt hij aan Der Spiegel.
Rabeder: “In het begin is geld iets geweldigs. Het biedt eerst en vooral echte vrijheid. Ik heb als jonge man altijd gewerkt om te kunnen doen wat ik belangrijk vond. Ik ben op mijn zestiende met zweefvliegen begonnen, op mijn negentiende ben ik beginnen studeren, beide zaken konden mijn ouders zich niet veroorloven.”
“In dat opzicht is geld een prachtig ding, het opent deuren. Maar vrijheid leidt op een bepaald moment tot slavernij. Materieel bezit stapelt zich op en tegelijkertijd ontstaat een systeem dat je niet meer loslaat.”
“Echt mens-zijn betekent voor mij ondermeer interessante mensen ontmoeten uit verschillende sociale en inkomensgroepen. Mensen die zelf niet zo veel bezitten, bleek ik vroeger echter af te schrikken. Ze zagen me als een geldwolf. Wanneer nu iemand belangstelling voor mij toont, is dat niet meer vanwege mijn geld. Dat maakt het contact veel gemakkelijker”.
Waarden
Rabeder denkt niet dat geld en geluk elkaar uitsluiten. “Wie tevreden is, heeft geen of weinig geld nodig. Er is een oefening die ik ook graag in mijn seminaries gebruik: schrijf voor jezelf de tien belangrijkste waarden op en schrijf ernaast het bedrag in euro dat je ervoor nodig hebt. Zo kom je tot de vaststelling dat de belangrijkste dingen in het leven geen materiële dingen zijn en dat je ze niet kan kopen. Ik sta mezelf nu toe om mijn lijst met waarden van boven naar onder te beleven.”
Is er iets dat Rabeder mist uit zijn vorige leven? “Tijd”, luidt het antwoord. “Ik heb 20 jaar lang het gevoel gehad dat het leven dat ik leidde, niet bij mij paste. En toch heb ik het niet veranderd.”
“Mij ging het steeds om het menselijk contact en niet om het onder mijn ‘soortgenoten’ te zijn. Voor mij waren rijke mensen altijd verdacht, ik heb gemerkt dat ze zichzelf enkel door middel van hun bezit onderscheiden. Maar in feite zijn ze mensen zoals u en ik, met dezelfde problemen en zorgen. Alleen zetten ze naar de buitenwereld toe een masker op dat zegt ‘alles is prachtig, ik ben rijk en gelukkig’.” (KVDA)
Het volledige interview op de website van Der Spiegel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier