Eurozone telt 18,2 miljoen werklozen, Vlaanderen noteert toename met 8 procent
De landen van de eurozone blijven kampen met toenemende werkloosheid. Ook de vooruitzichten blijven somber.
De landen van de eurozone blijven kampen met toenemende werkloosheid. Ook de vooruitzichten blijven somber.
Volgens een rapport van het statistiekbureau Eurostat is het aantal werklozen in de 17 landen van de eurozone in augustus toegenomen met 34.000.
Hoewel het werkloosheidspercentage tegenover juli stabiel blijft op 11,4 procent telt de eurozone nu 18,2 miljoen werklozen, het hoogste peil sinds de oprichting van de eurozone in 1999. In de 27 landen van de Europese Unie (EU) zitten 25,5 miljoen mensen zonder werk.
Er blijven wel grote verschillen tussen de verschillende lidstaten. Zo bleef de werkloosheidsgraad in Oostenrijk in augustus beperkt tot 4,5 procent tegenover 25,1 procent in Spanje.
Uit een nieuwe studie van het adviesbureau Ernst & Young blijkt dat het einde van de terugval op de arbeidsmarkt nog lang niet in zicht is. Ernst & Young houdt er rekening mee dat de eurozone begin 2014 19 miljoen werklozen zal tellen. Dat zou overeenstemmen met 12 procent van de actieve bevolking.
Griekenland zou in die periode af te rekenen krijgen met een werkloosheidspercentage van 27 procent. Volgens recente gegevens bedroeg dat percentage in juni van dit jaar 24,4 procent.
“In deze moeilijke omstandigheden zullen bedrijven allicht geneigd zijn de werkgelegenheid terug te dringen om de productiviteit en winstgevendheid te vrijwaren,” aldus het rapport.
Vlaanderen telde eind september 8 procent – of 16.000 – werklozen meer dan een jaar geleden, blijkt uit de maandelijkse statistieken van het kabinet van Vlaams minister van Werk, Philippe Muyters. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen bedraagt nu 7,28 procent, wat overeenstemt met 216.222 werkzoekenden.
De toename is behalve aan de slabakkende economie aan nog een andere factor te wijten. Zo moeten uitzendkrachten eerst tien dagen werken vooraleer ze uit de werkloosheidsstatistieken verdwijnen. Die berekening zorgde de voorbije maanden al voor hogere werkloosheidscijfers in vergelijking met vorig jaar. (Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier