“Een loonsverhoging dient niet om te sparen” (Pieter Timmermans)

© belga

“De fiscale politiek van de voorbije jaren gaf de werknemers een koopkrachtbuffer. Deze keer moet aan de ondernemingen worden gedacht zodat hun concurrentiepositie verbetert.” Dat zegt VBO-directeur Pieter Timmermans naar aanleiding van de onderhandelingen voor een nieuw loonakkoord.

Volgens een onderzoek van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) zijn de lonen bovenop inflatie de voorbije jaren sterk gestegen zijn, zeker voor de laagste inkomens. “Veel van dat geld verdwijnt in de spaarpot van de mensen, die bezorgd zijn om de toekomst,” stelt Pieter Timmermans, directeur van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vast. “De spaarquote steeg de voorbije twee jaar van 16,6 procent naar 19,3 procent. Er moet dus een slimme loonpolitiek komen die de loonsverhogingen valoriseert.”

Wat bedoelt u concreet met een slimme loonpolitiek?

PIETER TIMMERMANS (VBO). “Het loonakkoord voor de komende twee jaar moet de economische groei ondersteunen en de concurrentiepositie van de ondernemingen beschermen. Gewoon extra geld geven aan de insiders, zij die een job hebben, is geen goed idee. Het volgende loonakkoord dient niet om de spaarquote te verhogen.”

Nieuwe looneisen kunnen dus niet voor u?

TIMMERMANS. “De nadruk moet liggen op wie geen werk heeft, de outsiders. Je kunt de loonmassa verhogen door de lonen buitensporig te laten toenemen en de concurrentiekracht van de ondernemingen in gevaar te brengen. Of je kunt die loonmassa verhogen door de basis te verruimen. Dat betekent meer mensen aan de slag helpen. Het lijkt mij een betere optie dan een loonsverhoging te geven die in de spaarpotten verdwijnt.”

Werknemers zullen blijven sparen zolang de economische onzekerheid duurt.

TIMMERMANS. “Inderdaad. En dat mag, maar als we deze keer loonsopslag geven, moeten we nadenken hoe we kunnen maken dat het geld wordt uitgegeven. Maaltijd- en ecocheques kunnen een oplossing zijn, maar er zijn zeker nog andere mogelijkheden.”

Vraagt u straks een loonstop?

TIMMERMANS. “Ik leg mijn kaarten niet op tafel. Ik zeg alleen: ‘we kunnen niet in het klassieke verhaal stappen waarbij we nagaan wat er boven indexering mogelijk is om de sectoren een marge te geven om te onderhandelen’. Ik ga geen akkoord sluiten waardoor onze bedrijven er slechter aan toe zijn dan voor het sluiten van een nieuw interprofessioneel akkoord.

De regering heeft geen geld om een centraal sociaal akkoord mee tot stand te brengen. Slecht nieuws?

TIMMERMANS. “Dat heeft ze ons begin dit jaar al duidelijk gemaakt en we hebben geantwoord dat de werkgevers niets vragen.”

Ook geen lastenverlagingen?

TIMMERMANS. “Natuurlijk zou het goed zijn dat de lasten op arbeid verminderen, maar we vragen geen grote operaties gezien de 25 miljard besparingen die eraan komen. Let wel, indien de vakbonden geld toegestopt krijgen, kunt u van ons niet verwachten dat we niets vragen.”

A.M./B.V.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content