Duco Sickinghe: ‘Je kunt je integriteit maar één keer verliezen’
Het mislukte overnamebod van Liberty Global op Telenet liet sporen na die zo diep waren “dat er geen bruggetjes meer overheen konden worden gebouwd”. Dat zei Telenet-CEO Duco Sickinghe op een persconferentie na de bekendmaking van zijn vertrek.
Het mislukte overnamebod van Liberty Global op Telenet liet sporen na die zo diep waren “dat er geen bruggetjes meer overheen konden worden gebouwd”. Dat zei Telenet-CEO Duco Sickinghe op een persconferentie na de bekendmaking van zijn vertrek.
Op een persconferentie vertelde Duco Sickinghe, de vertrekkende CEO van Telenet, dat hij al eind januari had besloten op te stappen. “Eind januari, begin februari” was dat in lange gesprekken besproken met voorzitter Frank Donck en de andere onafhankelijke bestuurders. De verwikkelingen rond het bod van Liberty Global op Telenet hadden sporen nagelaten, zei Sickinghe.
“Die waren zo diep dat er geen bruggetjes meer overheen konden worden gebouwd, of dat er niet de behoefte of de wil was om dat te doen.” En ook: “De samenwerking met de raad van bestuur was niet meer zo goed als voorheen.” Hij had dan de keuze tot het uiterste te gaan om er toch nog iets van te maken, of “heel gracieus plaats te maken voor iemand anders”.
“Ik denk dat ik het vandaag weer op dezelfde wijze zou doen”, zei hij, verwijzend naar de vervroegde bekendmaking van de grote lijnen van de jaarresultaten van Telenet, die beter waren dan verwacht. Het bod van Liberty liep toen nog, wat uiteraard de kansen van Liberty verkleinde.
“Mijn motivatie was een fiduciair. Het behoorde tot de plichten van mijn functie. Als Telenet was verkocht en de resultaten van 2012 pas daarna bekend waren gemaakt, dan zou ik kritiek hebben gekregen van anderen. Je kunt je geld in je leven drie keer verliezen, maar je integriteit maar één keer. Brandweermannen krijgen ook niet de keuze of ze een brandend huis willen binnengaan of niet. Met je functie komen taken die je geacht wordt uit te voeren”.
Op de vraag of er nog meer veranderingen in het management zouden komen, zei hij: “Met mijn vertrek wil ik een moeilijke situatie oplossen en ruimte geven aan mijn managers om in een gewone context voort te gaan. Ik hoop dat mijn vertrek de normalisatie zal terugbrengen en dat we terug kunnen naar business as usual en het verleden achter ons kunnen laten.” Afgelopen weekend had hij geluncht met zijn opvolger John Porter, die hij “een van de betere CEO’s” in de sector noemde. Sickinghe zei dat hij geen weet had van andere veranderingen in de raad van bestuur.
De vertrekpremie van Sickinghe blijft ruim binnen de regels van goed bestuur, verzekerde hij. Het pakket wordt in de documenten voor de jaarvergadering bekendgemaakt. Hij verzekerde dat hij aandeelhouder van Telenet blijft. “Ik ben een belegger voor de lange termijn”, zei hij. Hij zei ook dat hij het als een nederlaag zou beschouwen als het nu minder goed zou gaan met Telenet. “Een CEO moet de fundamenten leggen. Hij moet zorgen dat er een basis ligt die niet in een nacht zal verdwijnen.”
Sickinghe werd even emotioneel, toen hij toegaf dat het zwaar zou zijn voor hem om na twaalf jaar Telenet los te laten. “Frank (Donck) en ik hebben daar lang over gesproken. Dit wordt zowel voor mij als voor Telenet een moeilijk moment. Binnenkort ga ik waarschijnlijk door een rouwproces. Mijn vrouw (die juwelen ontwerpt, nvdr.) heeft me al gezegd: vanaf 1 april blijf je hier rustig zitten en als je niet weet wat doen, kun je bij mij in het atelier komen.”
Hij zei niets over zijn toekomstige plannen, behalve dat hij niet in de Belgische telecomsector aan de slag kan door een anticoncurrentiebeding. “Voor mij ligt een blanco blad”, zei hij. Hij blijft naar eigen zeggen wel in België wonen. Hij is net bezig met een ambitieuze renovatie van zijn huis. In een dankwoord aan het personeel, de partners, de overheden en de andere stakeholders, viel het op dat hij speciaal de socialistische vicepremier Johan Vande Lanotte vermeldde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier