Dirk Michielsens, Trends CFO of the Year: ‘Eindelijk is Katoen Natie financieel volwassen’
Dirk Michielsens is de nieuwe Trends CFO of the Year. Hij werkte als financieel directeur mee de overname van Indaver door Katoen Natie uit. Voor de hand liggende kandidaat-overnemers werden op snelheid gepakt. Als topman Fernand Huts iets te riskants wil ondernemen, toomt Michielsens telkens de guerrilla in.
Dirk Michielsens werd CFO van de maritieme tak van Katoen Natie om in 1999 CFO van de groep te worden. “Ik vroeg en kreeg carte blanche om de financiële organisatie te hervormen. Katoen Natie was sterk gegroeid, maar de financiële en administratieve ondersteuning was niet mee geëvolueerd. De groep bestond uit ondernemende verantwoordelijken, die zelfstandig rapporten schreven volgens eigen model, en dan nog vrij laat. Er was amper structuur. Voor de geconsolideerde schuldpositie moest er vier dagen gerekend worden. Er was geen permanente opvolging.”
Met en sterk uitgebreid financieel team structureerde hij de groep in businessunits per activiteit. Elke unit kreeg een eigen management met een financiële controller. De businessunitmanager hoeft zich geen zorgen te maken over financiële of juridische structuren. De controllers werken de rapportering uit.
“We meten en weten permanent of de businessunits hun doelstellingen halen, of dat we moeten bijsturen”, aldus Michielsens. “We leggen de organisatie niet lam met te veel en nutteloze rapporteringen. Door deze structuur hebben de managers, weliswaar binnen een bepaald raamwerk, de handen vrij. In Katoen Natie is ondernemerschap zeer belangrijk. Een goede informatiestroom draagt ertoe bij dat nieuwe initiatieven kunnen ontwikkeld worden. De combinatie van ondernemersspirit en financiële gezondheid laat Katoen Natie toe nieuwe initiatieven op te starten en te screenen. Het stimuleert zijn managers daartoe. Mislukken ze? Dan beperken we snel de schade. We zullen de initiatiefnemer zeker niet ontmoedigen met nieuwe ideeën te komen. Hebben ze succes, dan dragen ze bij tot de groei.”
Vorig jaar kondigde Katoen Natie de fusie aan met de afvalverwerker Indaver. Michielsens ziet niet meteen een volledige integratie gebeuren. “Onze operationele activiteiten zijn gescheiden. Indavers investeringen lopen soms in de honderden miljoenen met een looptijd van meer dan 25 jaar. De tienjaarlijkse contracten van Katoen Natie vergen een investering van hoogstens 85 miljoen euro. Dat vraagt een totaal andere financiële aanpak.”
Toch vullen ze elkaar aan. Door de integratie van een Indaver met 532,6 miljoen euro omzet en een bedrijfskasstroom van 112 miljoen euro in Katoen Natie met een miljard euro omzet en een bedrijfskasstroom van 255 miljoen euro, staan beide financieel nog sterker om grote transacties op poten te zetten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier