Dirk De Cuyper: een man met twee levens
Dirk De Cuyper, de CEO van Resilux, heeft vier jaar lang gesleuteld en gezwoegd aan zijn nieuwste innovatie. Nu heeft hij daarvoor een miljoenencontract afgesloten met de consumentengigant Procter & Gamble.
Dirk De Cuyper, de CEO van Resilux, heeft vier jaar lang gesleuteld en gezwoegd aan zijn nieuwste innovatie. Nu heeft hij daarvoor een miljoenencontract afgesloten met de consumentengigant Procter & Gamble.
De zomer van 2013 zullen ze bij Resilux in Wetteren niet zo gauw vergeten. Door het mooie weer kon de beursgenoteerde producent van pet-voorvormen en -flessen zijn winstverwachtingen optrekken. “Hoe heter, hoe beter”, grijnst topman Dirk De Cuyper. Maar de echte knaller volgde vorige vrijdag. Toen maakte Resilux bekend dat het via zijn joint venture Airolux een contract voor vijf jaar heeft afgesloten met Procter & Gamble. Airolux gaat cosmeticaverpakkingen maken voor de Amerikaanse consumentenmultinational; in eerste instantie levert het die wellicht aan de scheermiddelenafdeling Gillette.
Twee ondernemersfamilies
Voor Dirk De Cuyper is het een persoonlijke triomf. Resilux was de voorbije jaren op zoek naar een tweede adem, want de markt van pet is al een decennium verzadigd. Als dat onderwerp ter sprake kwam, kon De Cuyper tientallen minuten doordraven over zijn nieuwste innovatie: Airopack. Maar niet iedereen was overtuigd van het potentieel van die techniek. Airopack is een kunststofverpakking voor cosmetica, waarbij de druk in de spuitbus wordt geregeld met onschadelijke perslucht, in plaats van met de ontvlambare drijfgassen die in aluminiumverpakkingen zitten. “Airopack is niet ontvlambaar, het stoot 65 procent minder CO2 uit en je kunt het recycleren”, zegt De Cuyper.
Resilux sleutelt sinds het najaar van 2009 aan de ontwikkeling van Airopack en het richtte daar een speciale joint venture voor op: Airolux. Het is een partnerschap van Resilux en Innovative Packaging Solutions (IPS), een vennootschap die een notering heeft op de Zwitserse beurs. Achter dat bedrijf schuilt de Nederlandse familie Kelders, die vooral bekend is van Mister Pritt. “Airolux is het succesverhaal van twee ondernemersfamilies die hun krachten hebben gebundeld”, zegt Dirk De Cuyper. “Alleen hadden we dit nooit kunnen doen. We hebben samen doorgebeten. Nu staan we er met een wereldinnovatie. We mogen als Vlaamse kmo trots zijn dat een van de grootste multinationals in consumentengoederen ons product gaat gebruiken. Nu begint het echte werk van de productie”. Die zal in eerste instantie gebeuren in de Zwitserse fabriek van Resilux.
Innovatie in de genen
Ook het aandeel van Resilux zit weer in de lift. Begin deze week haalde het zijn hoogste koers sinds 2003. De voorbije jaren was Resilux wat ingedommeld op de beurs, ook omdat Dirk De Cuyper niet de vlotste beursverkoper is. Het interesseert hem zelfs niet. Hij zoekt ook geen pijlsnelle groei via overnames. “Waarom zou ik concurrenten moeten overnemen die me daarvoor het leven zuur hebben gemaakt? Ik wil geen rommel en een balans vol schulden kopen. Zelf nieuwe klanten werven, is veel goedkoper. Je hoeft dan alleen maar een extra productiemachine te plaatsen.” Ook aan durfkapitaalfondsen en overnamebiedingen heeft hij lak. “Waarom zou ik daarop ingaan? Om de boel leeg te laten zuigen? En waarom zou ik dan gaan rentenieren? Nee, ik heb nog veel te doen. Een bedrijf geeft je vreugde.”
De voorbije jaren werkte De Cuyper in volle crisis aan zijn innovatie. Dat zoeken naar vernieuwing, en dan vooral in de plasticindustrie, zit de familie De Cuyper in de genen. Vader Alex deed het Dirk in de jaren tachtig voor met innovatie in plastic bloempotten. Zoon Dirk volgde vader Alex na, maar dan met petflessen, als vervanger van glas. Het vak leerde Dirk De Cuyper bij Netstal in het onooglijke Zwitserse Alpendorpje Bilten. In de jaren tachtig sleutelde hij er tien jaar lang aan machines.
Vandaag staat in Bilten de fabriek van Resilux die de verpakkingen voor Procter & Gamble zal produceren. Een eerbetoon aan zijn tweede vaderland? “Ik houd van Zwitserland. Je vindt er zeer goede technische mensen, en Zwitsers zijn nuchter en conservatief. Bovendien zijn de loonlasten en de energiekosten in dat land veel lager dan in België.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier