Désiré Collen richt investeringsfonds van 100 miljoen euro op
Désiré Collen, de stichter van ThromboGenics, lanceert samen met Chris Buyse, de voormalige CFO van het biotechbedrijf, een nieuw investeringsfonds van minstens 100 miljoen euro.
Bij ThromboGenics heeft oprichter Désiré Collen de deur definitief achter zich dichtgetrokken, maar er staat al een nieuw initiatief in de steigers. Het wordt een kloek investeringsfonds genaamd Fund+, geen onderneming.
“Om een nieuw bedrijf te beginnen, is het te laat”, zegt Collen. “Het heeft twintig jaar geduurd om ThromboGenics te maken en uit te bouwen. Ik ben intussen 71 en ik heb geen zin om weer van nul te beginnen.”
De voorbije jaren leidde Collen samen met zijn voormalige CEO Chris Buyse de vzw Life Sciences Research Partners (LSRP). Die heeft in zowat vijftien biotechbedrijven geïnvesteerd, en lang niet alleen in Vlaanderen.
De eerste investering was het Waalse Cardio3 Biosciences, dat intussen een beursnotering heeft. Voor de financiering zorgde Collen zelf. De emeritus hoogleraar, die mede-uitvinder van een twintigtal octrooien en een van ‘s werelds meest geciteerde wetenschappers is, lag aan de basis van een van de best verkochte medicijnen tegen hartaanvallen. Met de royalty’s uit die ontdekking richtte hij LSRP op en zorgde hij voor de werkingsmiddelen ervan.
“Maar ik besef dat LSRP niet dé oplossing voor de biotechsector is”, zegt Collen. “Met de beperkte middelen ervan zullen we nooit echt het verschil kunnen maken. Met Fund+ moeten we alles naar een hoger niveau kunnen tillen. Het streefdoel is minstens 100 miljoen euro. Er is geen maximumbedrag.”
Dat geld moet komen van zowel publieke als private investeerders. “Op mijn eigen aandelen van ThromboGenics heb ik door de koersval bijna niets verdiend, misschien de opbrengst van een spaarboekje”, zegt Collen. “Ik ga het nu op een andere manier proberen. Mijn geld uit ThromboGenics investeer ik in Fund+, maar 100 miljoen euro heb ik uiteraard niet.”
Aan Vlaamse kant is de investeringsmaatschappij PMV kandidaat-partner. Aan Waalse kant is dat de SRIW, op federaal niveau de FPIM. “Er is reële interesse, die hopelijk de komende weken wordt geconcretiseerd”, zegt Buyse.
“Daarnaast zijn er nog privépartijen, vooral family offices, die gecharmeerd zijn door de maatschappelijke impact die het fonds nastreeft.” Naast een financieel rendement wil Fund+ ook een sociaal rendement halen. “We willen zorgen voor banen, patenten en bedrijven”, legt Collen uit. “We denken dat de tijdsgeest rijp is voor zo’n project, om een sector te ondersteunen die strategisch is voor het land”, stelt Buyse.
Fund+ moet operationeel zijn in het eerste kwartaal van 2015 en zal uitsluitend investeren in biotech- en farmabedrijven. “We zoeken interessante projecten waar we iets van kennen”, zegt Collen, die de dagelijkse leiding van het fonds overlaat aan Buyse.
Met zijn nieuwe initiatief vecht Collen naar eigen zeggen ook tegen de struikroverij in de biotechsector. “Neem ThromboGenics, waar shorters weglopen met 100 à 130 miljoen euro nettowinst, zonder daarop belasting te betalen.
Als ik lees wat daarover allemaal wordt geschreven… mijn maag keert ervan om. Dat is natuurlijk niet allemaal illegaal, maar pakweg 120 miljoen die naar de VS verkast, gaat dat de Belgische biotech helpen?” vraagt Collen zich hardop af. “Met ons fonds proberen we die struikroverij toch wat tegen te werken. Benieuwd hoever we komen.”
Het uitgebreide artikel leest u deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier