De Paul Janssen in Paul Carpentier (Caringo)
Paul Carpentier is weer helemaal terug. De neef van wijlen Paul Janssen van Janssen Pharma, in de jaren ’80 en ’90 co-oprichter van Gnosis en Filepool, is nu technisch directeur van Caringo, één van de opkomende spelers in cloudopslagsystemen.
Paul Carpentier werkt waar hij woont, in een huis dat Jan Leyers nog ooit onderhuurde van toneelspeler Karel Vingerhoets. Vanuit Boechout is Paul Carpentier de chief technology officer van Caringo, een Texaanse starter die bij de meest veelbelovende spelers in moderne cloudopslagsystemen wordt gerekend. Samen met zijn strijdmakker sinds 32 jaar, Jan Van Riel, die bij Caringo verantwoordelijk is voor advanced technology, zet hij de speurtocht voort naar betere opslagsystemen. Met aandacht voor het onverwachte, net zoals wijlen zijn oom, farma-onderzoeker Paul Janssen.
CAStor, de database van Caringo, is ondertussen al aan zijn zesde versie toe.
U startte Caringo in 2005 in de VS samen met twee Amerikanen, Mark Goros en Jonathan Ring.
Paul Carpentier (Caringo): “Zij hadden voor mij gewerkt in mijn periode bij Gnosis, het eerste bedrijf dat ik mee heb opgericht, in Florida. Mark Goros was een van de eerste vijftig Oracle-werknemers. Jonathan Ring was hoofd kwaliteitsbewaking bij het ontwikkelingsteam van OS/2 van IBM. We zijn altijd in contact gebleven. Ondertussen hebben we Amerikaanse, Belgische en Nederlandse privé-investeerders, maar ook twee durfkapitaalfondsen, Vodafone Ventures en Austin Ventures.”
“Onze belangrijkste toepassing is momenteel in medische beeldvorming voor het opslaan van scans. Dat is een exploderend domein. Onder meer Peake, een joint venture van Johns Hopkins-universiteit en Harris Corporation heeft CAStor gekozen voor zijn medische cloud. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht doet met ons een grote proof of concept. Maar er zijn veel ruimere toepassingen. Vodafone draait zijn Vodafone 360-platform bovenop CAStor. Dell verkoopt CAStor onder zijn eigen merk in zijn DX 6000 Object Storage Platform. Zonder verandering, honderd procent identiek.”
Hoe gaat het met de omzet?
Paul Carpentier: “Die is nog relatief laag. Dell is vorig jaar maar langzaam op gang gekomen met onze distributie. Het is uitstel, geen afstel. Er is een goede reden waarom we sneller, meer schaalbaar en goedkoper zijn dan anderen. Omdat we anders zijn. Mensen moeten dat accepteren. Crisissen zijn een goed moment om dat te doen. Het beste bewijs is dat we in 2008 door de financiële crisis heen zijn gesjeesd, terwijl een heleboel concurrenten langs de weg is blijven liggen. We praten nu met partijen waar we zonder crisis niet bij zouden zijn geraakt.”
Hoe houdt u het enthousiasme om altijd opnieuw te beginnen? U heeft wel klappen gekregen.
Paul Carpentier: “Daar moet je tegen kunnen. Ik ben twee keer manu militari geëscorteerd uit het bedrijf dat ik zelf heb opgestart. Eerst bij Gnosis in Amerika. Dat is achteraf geregeld, maar op dat moment mocht ik mijn boeltje pakken terwijl de boekhouder begon te discussiëren of ik de naamkaartjes kon meenemen of niet. En bij FilePool toen ik weigerde achter het businessplan te staan en om halftien ‘s morgens weer thuis was: ‘Honey, I’m home!’
“In dat verband moet je over Vlaanderen zeggen: hier is geen durfkapitaal, alleen durfnietkapitaal. Het enige durfkapitaal zit bij individuele mensen die vinden dat er iets moet gebeuren.” (Be.L./B.L.)
Het volledige interview leest u in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier