De nieuwe wereldorde in 2050: Europa wordt het enige continent waar de bevolking krimpt

© reuters

Volgens de bevolkingsprognoses van de Verenigde Naties kijken we in 2050 tegen een nieuwe wereldorde aan. Europa wordt het kneusje van de klas.

De VN berekenden dat de wereldbevolking toeneemt van 7,3 miljard tot 9,7 miljard in 2050. Dat zijn in 35 jaar 100 miljoen mensen meer dan bij een eerdere raming twee jaar geleden. Meer dan de helft van die groei komt op rekening van Afrika, waar de bevolking zal verdubbelen tot 2,5 miljard.

Afrika

De bevolking in Nigeria zwelt tegen 2050 aan tot 413 miljoen inwoners, wanneer het de Verenigde Staten inhaalt als derde meest bevolkte land ter wereld. Congo en Ethiopië zien de bevolking toenemen tot respectievelijk 195 en 188 miljoen, wat overeenstemt met ruim een verdubbeling van het huidige bevolkingsaantal.

India en China

India zal China als meest bevolkte land ter wereld overtreffen in 2022, zes jaar vroeger dan eerder werd voorspeld. De Chinese bevolking piekt in 2028 op 1,4 miljard inwoners. India piekt vier decennia later op 1,75 miljard inwoners.

Door mogelijke wijzigingen aan de vruchtbaarheidscoëfficiënt wordt het moeilijk om zich aan langetermijnprognoses te wagen, maar op dit moment wordt verwacht dat de wereldbevolking in 2100 zal stijgen tot 11,2 miljard.

De wereldbevolking wordt bovendien veel ouder, wat uitgerekend het Europese continent parten speelt.

Europa

Een kwart van de Europese bevolking is al 60 jaar of ouder, en de vooruitzichten zijn weinig bemoedigend. Uit het rapport van de VN blijkt namelijk dat in Europa tegen 2050 het sterftecijfer het geboortecijfer overstijgt met 32 miljoen. De VN waarschuwt dat enkel migratie het oude continent kan behoeden voor een verdere afname van de bevolking. (The Economist/BO)

prognoses wereldbevolking in 2015
prognoses wereldbevolking in 2015© The Economist

Meer cijfers uit het VN-rapport vindt u hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content