Collectief ontslag op laagste niveau sinds 2009

© iStock

In 2015 kwamen 5.209 banen op de tocht te staan door een bedrijfssluiting of een grote ontslagronde. Dat is de helft minder dan in 2014 en het laagste niveau sinds het hoogtepunt van de economische crisis in 2009.

Het aatal dossiers daalde tot 105, tegen 111 in 2014 en zelfs 132 in 2013. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Werk, waarover De Tijd en De Standaard berichten. Vooral het aantal werknemers die hun job verloren is het afgelopen jaar sterk afgenomen. Waar in 2014 nog 10.682 jobs op de schop gingen, waren dat er in 2015 slechts 5.209.

Ontslagrondes zoals we die in de voorgaande jaren hebben gezien na de sluiting van de autofabriek Ford Genk, bij de herstructurering van staalreus ArcelorMittal in Luik of bij supermarktketen Delhaize, bleven vorig jaar uit. “Er wordt wel nog geherstructureerd, maar in mindere mate en buiten de schijnwerpers”, luidt het.

Procedure-Renault

Ook de procedure-Renault schroeft het aantal naakte ontslagen terug. De Standaard haalt Delhaize aan als voorbeeld. Bij de aankondiging van de sanering bij Delhaize, in juni 2014, ging het volgens de directie om 2.500 overtollige jobs. Na de afsluiting van de onderhandelingen, in februari 2015, bleven er 1.800 ontslagen over, schrijft de krant.

Volgens federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is de afname te danken aan de economie, die stilaan uit het dal klimt. “Het gevolgde beleid van loonmatiging en inzetten op een verhoogde competitiviteit is daar niet vreemd aan”, zegt hij. Bart Buysse van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zit op dezelfde lijn. “Maar het aantal collectieve ontslagrondes is nog niet gezakt tot het niveau van voor de crisis. Er is dus nog werk aan de winkel.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content