Christophe Hardy: de blauwe joker van minister Q
Vincent Van Quickenborne wil dat de liberaal Christophe Hardy de nieuwe topman de Rijksdienst van Pensioenen wordt. De PS is tegen. De ex-cabinetard Hardy, die de luwte van de privésector heeft opgezocht, treedt weer in het voetlicht.
De dingen ernstig doen, zonder zichzelf al te ernstig te nemen. Dat is een les die ik van wijlen Brussels minister-president Jacques Simonet gekregen heb.” Dat zei Christophe Hardy een aantal jaar geleden tijdens een tv-interview van de Franstalig liberale MR, zijn politieke familie. Hardy was toen kabinetschef van minister van Kmo’s en Middenstand, Sabine Laruelle.
Of de Brusselaar dat citaat gebruikt heeft tijdens zijn recente gesprek met minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is niet bekend. We weten alleen dat Van Quickenborne tot de conclusie kwam dat Hardy de beste kandidaat is om de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) te leiden. Beter dan Jean-Marc Delporte, de topfavoriet voor de functie en kandidaat van de PS. Ook hij mocht bij Van Quickenborne op de koffie, maar maakte blijkbaar minder indruk.
De benoeming van een nieuwe topman voor de RVP veroorzaakt al maanden spanningen in de regering. Zolang er geen uitsluitsel over is, blijven tientallen andere overheidsbenoemingen liggen. De PS en Open Vld lijnrecht tegenover elkaar. Bij het ter perse gaan, was nog niet bekend of het kernkabinet een beslissing nam. Het dossier lag gisteren, woensdag 13 juni, weer op tafel van de ministerraad.
Onvoldoende anciënniteit
De vaudeville over de aanstelling van een nieuwe topman voor de Rijksdienst voor Pensioenen sleept al drie jaar aan. Bij de pensionering van de vorige baas, Gabriel Perl, in 2009 kwam de Vlaamse topambtenaar Tom Auwers als winnaar uit het examen van Selor. Maar Auwers is een Vlaming en de nummer twee van de pensioendienst was ook een Vlaming. Omwille van taalevenwichten moest de selectieprocedure herhaald worden, deze keer voor Franstalige kandidaten.
Jean-Marc Delporte, ex-topman bij Financiën, en Christophe Hardy, toen kabinetschef bij Laruelle, kwamen als besten uit het examen. Wegens een hogere anciënniteit zou Delporte be-noemd worden. Hardy koos voor een job in de privésector en begon in april 2010 bij Sodexo, de cateringgroep en leverancier van maaltijd- en dienstencheques.
Maar de benoeming van Delporte tot RVP-baas bleef uit omdat de regering viel. Twee jaar later blijft het wachten op de aanstelling van een nieuwe topman. Van Quickenborne is van oordeel dat de houdbaarheidsdatum van het examen beperkt is. Daarom nodigde hij de beste twee kandidaten uit voor een gesprek en hij oordeelde dat Hardy het meest ge-schikt is. Dat de Franstalige liberaal al twee jaar aan de slag is in de privésector zou een belangrijke rol gespeeld hebben in zijn beslissing. Bovendien wantrouwt Van Quickenborne Delporte. Toen Didier Reynders (MR) minister van Financiën was, had de PS Delporte in de adminis-tratie als waakhond geposteerd.
Hardy wil niets kwijt over de benoemingscarrousel. “Om mijn werkgever niet in de problemen te brengen”, klinkt het. Hardy is directeur public benefits bij Sodexo. Hij is rechtstreeks betrokken bij een van de belangrijkste op-drachten van de groep in België: de productie en verdeling van dienstencheques. Een miljoenenbusiness.
Het was de eerste ervaring voor Hardy in de privésector. Nadat hij was afgestudeerd aan de Solvay Business School, ging Hardy aan de slag op kabinetten van de Brusselse regering. Daarna ging hij naar het Rekenhof als adjunct-auditeur. Tussen 2003 en 2010 was hij adjunct-kabinetschef en kabinetschef bij Sabine Laruelle.
In die periode was hij betrokken bij de superministerraden van paars in Gembloers en Oostende waar beslist werd het sociaal statuut van de zelfstandigen te verbeteren. Hardy stond toen in nauw contact met middenstandsorganisaties als Unizo en de Franstalige tegenhanger Union de Classes Moyennes (UCM). Mensen die met hem samengewerkt hebben, noemen de drietalige Brusselaar “loyaal, trouw aan de afspraken en een man van de dialoog”. Hij staat ook bekend als gastronoom en wijnkenner.
Verankerd in de privésector Hardy’s ambities om over te stappen naar de administratie waren duidelijk. Nog voor hij zich kandidaat stelde voor de Rijksdienst voor Pensioenen wou hij in 2009 deelnemen aan het examen om de RSZ voor zelfstandigen te leiden. Voorwaarde was dat de kandidaten vijf tot zes jaar ervaring hadden in het beheer van de sociale zekerheid en managementervaring hadden. Hardy voldeed niet aan die voorwaarden. Hij is toen naar de Raad van State gestapt om die beslissing aan te vechten.
De kans dat hij hetzelfde doet als hij naast de functie van RVP-topman grijpt, is klein. Hardy is nu verankerd in de privésector. De enige link met de politiek is zijn mandaat van MR-gemeenteraadslid in Oudergem. In oktober is de vader van twee kinderen weer kandidaat, op de lijst van FDF-burgemeester Didier Gosuin.
Alain Mouton
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier