Charles Beauduin (nv Michel Van de Wiele): een discrete durver
De West-Vlaamse wereldspeler in textielmachines Van de Wiele heeft zijn Britse sectorgenoot Cobble gekocht. Alweer een overname voor topman Charles Beauduin, die liever hard werkt dan interviews te geven.
De West-Vlaamse wereldspeler in textielmachines Van de Wiele heeft zijn Britse sectorgenoot Cobble gekocht. Alweer een overname voor topman Charles Beauduin, die liever hard werkt dan interviews te geven.
Jammer toch dat Charles Beauduin zo discreet is. Zijn onderneming nv Michel Van de Wiele mag nochtans gezien zijn. De West-Vlaamse maker van textielmachines, voornamelijk voor de productie van tapijt en fluweel, toont al decennia wat een wereldspeler kan.
Solide cijfers neerzetten bijvoorbeeld. In 2011 haalde de onderneming een bedrijfsresultaat van 60 miljoen euro bij een omzet van 392 miljoen euro. Ze heeft tien fabrieken wereldwijd, onder meer in China, en investeert jaarlijks liefst 10 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling. Van de Wiele kon in 2011 pronken met de snelste tapijtweefmachine van de wereld. Ook onderdelen van de in Marke bij Kortrijk ontwikkelde machinerie en technologie, zoals sensoren, elektronische componenten of lasertechnologie, vinden gretig aftrek.
De productie is bovendien een schoolvoorbeeld van kwaliteitszorg. Noem het maar de Japanse invloed: Charles Beauduin begon zijn loopbaan aan de Keio-universiteit in Tokio. De zakenman lichtte begin 2011 in Trends een tipje van de sluier van die doorgedreven productiekwaliteit. Geen twee in Marke gebouwde machines zijn dezelfde, alles is maatwerk. En toch is er een zeer sterk doorgedreven automatisering. Via een uitgekiende logistiek krijgt elke werknemer een ‘giga-gereedschapskist’ met daarin alle onderdelen in precieze aantallen en handige verpakkingen, om alle mogelijke constructiefouten te voorkomen.
Charles Beauduin mag dan discreet zijn naar de buitenwereld toe, als voorzitter van de Vereniging van Belgische Textielbouwers, bestuurder bij Agoria of ondervoorzitter van Voka is hij achter de schermen een verwoede en volleerde netwerker.
“Hij is een heel rustige, maar heel constructieve bestuurder”, observeert Agoria-voorzitter Christ’l Joris. “Charles Beauduin is geen tafelspringer, hij zal enkel relevante opmerkingen maken. Zijn bijdrage als bestuurder wordt uitermate gewaardeerd.”
Die analyse wordt elders gretig onderstreept. Luc De Bruyckere, voormalig topman van de voedingsgroep Ter Beke en tot vorig jaar Voka-voorzitter, waardeert Beauduin “voor zijn grote ondernemerschap en zijn discrete no-nonsensehouding”. Hij wijst erop dat huidig Voka-voorzitter Michel Delbaere de Van de Wiele-topman heeft opgenomen in zijn bestuurderscomité van naaste adviseurs.
De loftuitingen gaan verder, zeker in het bredere West-Vlaamse netwerk. Charles Beauduin is ook actief in vzw Kortrijk Innovatie Netwerk, met lokale kleppers als ex-CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck, Christian Dumolin, of Luc Vandewalle (ex-ING).
Geen kapsones
“Charles is een uitstekend industrieel die innovatie hoog in het vaandel voert en enorm goed zijn productieprocessen rationaliseert”, vindt Philippe Vlerick, Trends Manager van het Jaar 2006 en topman van de Vlerick Group (onder meer UCO en BIC Carpets). “Hij koppelt dat aan een groot strategisch inzicht. Hij doet de juiste overnames en is een durver.”
De overgrootvader van Philippe Vlerick was de oprichter van de onderneming Van de Wiele, die in de jaren negentig in handen kwam van de familie Beauduin. “Van mensen als Charles Beauduin, met een grote zin voor internationaal ondernemen, mogen er wat meer rondlopen”, oordeelt Philippe Vlerick.
De vader van vier “heeft absoluut geen dikke nek, noch is hij een societygast”, fluistert een intimus. Die lijn trekt Beauduin door bij Van de Wiele. Wie op zakenreis moet, vliegt economy en neemt als het even kan liever de tram dan de taxi. Een broodjeslunch staat beter dan een uitgebreide maaltijd. Beauduin rijdt in een relatief bescheiden Peugeot. Kapsones zijn aan hem niet besteed.
Liever hard werken in plaats van interviews geven, dus. Met de overname van de Britse sectorgenoot Cobble, een onderneming met 140 werknemers en drie fabrieken (het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China), heeft hij nog wat werk bij. (Be.L/W.R.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier