Beschermde beroepen niet beschermd voor andere EU-burgers
Belgen die een beschermd beroep willen uitoefenen, moeten daarvoor de juiste diploma’s en vergunningen kunnen voorleggen. Die verplichtingen gelden echter niet voor burgers uit andere EU-landen. Vlaams minister Philippe Muyters zoekt een oplossing.
De vestigingswet legt vast wie een beschermd beroep mag uitoefenen, zoals tandtechnicus of opticien. Sinds maart geldt een Europese richtlijn die stelt dat wie in een EU-land een beschermd beroep mag uitoefenen, dat ook elders binnen de EU moet kunnen. Met andere woorden: de vestigingswet geldt enkel nog voor Belgen en niet voor andere Europese burgers.
Afschaffen vestigingswet?
Albert Zweers van beroepsvereniging Besko kaart aan dat vooral Nederlanders in ons land ontharings- en huidverjongingsinstituten openen, zonder over enige kwalificatie te beschikken. Volgens Lorin Parys is de hele situatie “de wereld op zijn kop.” “De lat moet gelijk liggen voor iedereen”, zegt het Vlaams parlementslid in Het Laatste Nieuws.
“Dat buitenlandse ondernemers aan minder voorwaarden moeten voldoen dan Vlaamse, kan uiteraard niet de bedoeling zijn”, reageert het kabinet van Vlaams minister van Economie Muyters. Hij voert gesprekken met de beroepsfederaties om een en ander zo snel mogelijk aan te kunnen passen. “Het afschaffen van de vestigingswet behoort tot de mogelijkheden. Dan zou het hele probleem meteen van de baan zijn”.
“Vestingswet niet botweg afschaffen”
Ook voor de ondernemersorganisatie Unizo kan het niet dat Belgische ondernemers aan zwaardere voorwaarden moeten voldoen om zich te vestigen als bijvoorbeeld schoonheidsspecialist, kapper, begrafenisondernemer of slager. Unizo-Jurist Lieven Cloots pleit ervoor de vestigingswet, die die voorwaarden bepaalt, te evalueren. Hij benadrukt wel dat “de wet puur afschaffen, met het idee ‘alles is toegelaten’, ook niet de juiste manier is”. Zo zou een afschaffing van de voorwaarde om een basiskennis bedrijfsbeheer te hebben, kunnen leiden tot meer faillissementen.
Bij het NSZ wordt benadrukt dat er ook buitenlanders die in België een beschermd beroep willen uitoefenen, aan bepaalde criteria moeten voldoen, bijvoorbeeld voor het voedselagentschap FAVV als bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). “Daardoor is niet alleen de consument beschermd, maar wordt ook oneerlijke concurrentie met Belgische zelfstandigen uitgesloten”, klinkt het bij het NSZ.