Annemie Turtelboom: ‘Mensen weten dat niet alles gratis is, als je het maar goed uitlegt’

© belga

Annemie Turtelboom ruilt haar federale ministerpost in voor een Vlaamse. Ze krijgt onder meer Financiën en Begroting, zware en belangrijke departementen. Maar daarmee keert ze ook terug naar haar roots, want ze studeerde economie.

Als economiste beseft Turtelboom ook meteen dat er de eerste jaren weinig beleidsruimte zal zijn. “We moeten naar die Vlaamse begroting in evenwicht gaan”, vindt Turtelboom. “Vooral de eerste 2 jaar zullen we echt wel de noodzakelijke besparingen moeten doen, om tegen het einde van de legislatuur de middelen te kunnen vrijmaken voor welzijn, voor onderwijs, maar ook om de economie te stimuleren.” Voorrang dus aan besparingen. “Uiteraard hangt het ook af van de economische groei. Als de economie sneller aantrekt, kan het ook sneller gaan.”

Onpopulaire maatregelen

Voor haar bevoegdheid Energie komt Turtelbooms ervaring als federaal minister van Justitie van pas. Daar moest ze al onpopulaire maatregelen nemen, op Vlaams niveau zal ze nu hetzelfde moeten doen. Want volgens het regeerakkoord zal de Vlaamse regering snoeien in premies voor dakisolatie en hoogrendementsbeglazing, en gratis elektriciteit is er voortaan alleen nog voor arme gezinnen. “Mensen weten dat we in een moeilijke periode zitten”, zegt Turtelboom. “Ze weten dat niet alles gratis is, als je het maar goed uitlegt.”

Energiefactuur zal stijgen

De energiefactuur zal trouwens nog méér stijgen, want er is nog de put van 500 miljoen van de groenestroomsubsidies voor zonnepanelen. Die wil de Vlaamse regering al vanaf volgend jaar wegwerken door de distributienettarieven te verhogen, zo staat in het regeerakkoord. ” Dat staat inderdaad in het regeerakkoord”, geeft Turtelboom toe. “Het beleid zal de komende weken verder concreet uitgewerkt worden. Maar het regeerakkoord zal loyaal worden uitgevoerd.”

Nieuwe bevoegdheden

De nieuwe Vlaamse regering krijgt ook heel wat nieuwe bevoegdheden, zoals de dienstencheques. De voorbije maanden werd regelmatig gewaarschuwd dat dit systeem handenvol geld kost en budgettair onhoudbaar zou zijn. Maar Philippe Muyters, de nieuwe Vlaamse minister van Werk, is formeel: “De dienstencheques blijven hetzelfde, dat wil zeggen dat zowel de fiscale aftrekbaarheid als de kostprijs hetzelfde blijven en dat we dus aan dezelfde prijs die dienstencheques blijven aanbieden.” En daar is volgens hem ook het budget voor. “Wij hebben dat allemaal budgettair uitgedokterd, en dat zal blijken als mijn collega de begrotingsopmaak 2015 in september neerlegt.”

Loonlasten

Ten slotte nog opmerkelijk: N-VA, CD&V en OpenVLD schrijven in hun regeerakkoord dat ze “ervan uitgaan dat op federaal niveau de loonlasten verlaagd worden”, om onze loonhandicap weg te werken en opnieuw concurrentieel te zijn met de buurlanden. Met deze drie partijen in een federale regering komt die loonlastenverlaging er dus? Muyters: “Ik wil niet vooruit lopen op de onderhandelingen, maar inderdaad, dat is de vraag die wij vanuit deze drie partners naar het federale niveau richten.”

Stijn Wuyts

De reportage van Kanaal Z over de ambities van de nieuwe Vlaamse ministers vind je hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content