Almaar meer werknemers hebben hoofdpijn, hartkloppingen en slaapproblemen
Meer dan twee op de vijf werknemers die in 2015 met stress kampten, worden geconfronteerd met fysieke en mentale spanningsklachten. Dat is een stijging van bijna 30 procent in vergelijking met 2013. Dat leert de tweejaarlijkse stressbarometer van HR-dienstverlener Securex.
Securex merkt op dat ongeveer de helft van de oorzaken van die stress buiten de werkcontext ligt. Oorzaken op het werk zijn onder meer een te hoge fysieke en mentale werkbelasting, een gebrek aan “werk op maat” en een gebrek aan autonomie.
Het aantal werknemers dat zegt stress op het werk te ervaren is sinds 2013 niet toegenomen: nog steeds kampt 62 procent van de Belgische werknemers met overmatige stress op het werk.
Meer hoofdpijn en hartkloppingen
Maar het aantal gestresseerde werknemers met meerdere reële spanningsklachten is wel gestegen, van 42 procent in 2013 naar 54 procent in 2015. Een stijging met bijna 30 procent in twee jaar tijd. Deze werknemers klagen onder meer over hoofdpijn, hartkloppingen en slapeloosheid, concentratieverlies, neerslachtigheid en snel kwaad worden. Deze spanningsklachten kunnen zowel het gevolg zijn van stress op het werk, als van stress in de privésfeer.
“De toegenomen intensiteit van spanningsklachten kan wijzen op langdurige stress”, besluit HR research expert bij Securex Heidi Verlinden.
Bijna een kwart van de werknemers met meerdere spanningsklachten geeft aan minder goed te presteren, tegenover 14 procent van hun collega’s. Ze blijven ook driemaal langer thuis: werknemers met weinig spanningsklachten rapporteren gemiddeld 6 afwezigheidsdagen per jaar, terwijl hun meer gespannen collega’s 16 dagen thuisblijven.
Voor de steekproef bevroeg Securex meer dan 1.600 Belgische werknemers. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier