Veel geld, steun van Jeff Bezos en rechtszaken met media-titanen: dit moet u weten over ChatGPT-uitdager Perplexity

Perplexity-CEO Aravind Srinivas | Foto: Getty

De veelbelovende AI-zoekmachine Perplexity staat op het punt om 500 miljoen dollar op te halen, wat de waardering van de start-up zou verdubbelen naar 8 miljard dollar. Maar het succes wordt overschaduwd door beschuldigingen van auteursrechtinbreuk. 6 vragen en antwoorden over de rijzende ster aan het AI-firmament.

Wat is Perplexity?

Perplexity is een in 2022 opgerichte AI-zoekmachine die informatie van het web haalt waarmee het snel antwoorden kan geven op vragen. Waar Google vooral links naar websites geeft, levert Perplexity meteen het antwoord, inclusief bronvermelding. De technologie combineert de functies van een zoekmachine met die van een chatbot, vergelijkbaar met ChatGPT. Perplexity streeft ernaar om snel, gestructureerd en feitelijk correcte informatie te geven, en dat maakt het platform anders dan de traditionele zoekmachines.

In de gratis versie biedt Perplexity standaard zoekfuncties. Met de premiumversie kunnen gebruikers ook afbeeldingen genereren en documenten uploaden voor analyse. Dat maakt het platform aantrekkelijk voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers. Onlangs lanceerde Perplexity ook een versie voor bedrijven, waarmee ze hun interne documenten kunnen doorzoeken.

Hoe verschilt het van ChatGPT?

Hoewel Perplexity en ChatGPT beiden AI gebruiken om vragen te beantwoorden, richten ze zich op verschillende toepassingen. ChatGPT is een flexibele AI-assistent die kan helpen bij uiteenlopende taken zoals tekstgeneratie en het voeren van gesprekken. Perplexity is specifiek ontworpen om feitelijke, op verschillende bronnen gebaseerde antwoorden te geven.

Een belangrijk verschil is dat Perplexity expliciet de bronnen vermeldt die het gebruikt om antwoorden te genereren. Dat zorgt voor transparantie, zodat gebruikers de informatie kunnen verifiëren. Christophe Charlot, redacteur bij Trends-Tendances, merkt op dat Perplexity iets minder geschikt is voor op maat gemaakte antwoorden in vergelijking met ChatGPT, maar dat het systeem wel uitblinkt in snelheid en betrouwbaarheid.

Lees verder onder link

“Perplexity biedt gebruikers de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende taalmodellen, waaronder GPT-4, Claude 3 en zijn eigen Sonar-model”, zegt Stijn Viaene, professor digitale transformatie aan de Vlerick Business School. “In tegenstelling tot veel andere aanbieders van grote taalmodellen (LLM’s), richt Perplexity zich op gecontextualiseerde en betrouwbare content. Het platform is duidelijk gepositioneerd in de websearchruimte en streeft ernaar traceerbare informatie te bieden, altijd met bronvermelding. Met een indexeringssysteem dat zich richt op de betrouwbaarheid van bronnen, trekt Perplexity alleen hoogwaardige bronnen aan.”

Waarom is Perplexity omstreden?

Perplexity ligt onder vuur van verschillende mediabedrijven, waaronder The Wall Street Journal en The New York Times. De kern van de controverse draait om de manier waarop Perplexity gebruikmaakt van content zonder toestemming van de nieuwsorganisaties. De mediabedrijven beschuldigen Perplexity van het illegaal kopiëren van auteursrechtelijk beschermde artikelen en het omzeilen van links naar de originele websites. Dat zou hen inkomsten en lezers kosten.

In oktober 2024 dienden The Wall Street Journal en The New York Post een klacht in tegen Perplexity, waarin zij eisen dat het platform stopt met het ongeoorloofd gebruiken van hun artikelen. Ook The New York Times stuurde een ‘cease-and-desist’-brief waarin het bedrijf wordt gevraagd onmiddellijk te stoppen met het gebruiken van zijn content. Volgens Perplexity valt zijn aanpak onder ‘fair use’, en is die niet in strijd met de auteursrechten. De zaak moet nog worden beslecht.

Ondanks de juridische druk benadrukte CEO Aravind Srinivas: “We willen graag samenwerken met elke uitgever, inclusief The New York Times. Het is niet onze bedoeling om een vijandige relatie met hen te hebben.” Concurrent OpenAI heeft al licentiedeals gesloten met verschillende grote uitgevers, waaronder News Corp. en Axel Springer.

Wie zit erachter?

Perplexity werd opgericht door de Amerikaan van Indiase origine Aravind Srinivas, die eerder werkte bij OpenAI en DeepMind (Google). Samen met Denis Yarats, Johnny Ho en Andy Konwinski bouwde hij Perplexity met het idee om een alternatief te bieden voor de zoekmachine van Google. Srinivas is sterk geïnspireerd door de disruptietheorie van Harvard Business School-professor Clayton Christensen, die stelt dat grote bedrijven vaak moeite hebben om met nieuwe technologieën om te gaan.

Lees verder onder kader

De disruptietheorie van Clayton Christensen stelt dat succesvolle bedrijven kwetsbaar kunnen worden voor nieuwe, vaak kleinere concurrenten door technologische innovaties. Deze innovaties beginnen vaak als inferieure of goedkopere producten, gericht op een nichemarkt die door de gevestigde bedrijven wordt genegeerd. Naarmate de nieuwe technologieën verbeteren, veroveren deze concurrenten geleidelijk grotere marktaandelen en bedreigen uiteindelijk de dominante positie van de gevestigde bedrijven.

Christensen betoogt dat grote bedrijven vaak zo gefocust zijn op het bedienen van hun meest winstgevende klanten en het verbeteren van bestaande producten, dat ze de opkomst van nieuwe, ‘disruptieve’ technologieën over het hoofd zien. Dat stelt de nieuwkomers in staat om markten te verstoren en uiteindelijk de gevestigde bedrijven te verdringen. Bekende voorbeelden zijn hoe digitale fotografie Kodak versloeg en hoe de iPhone niet alleen het succes van mobiele telefoons, maar ook dat van laptops ‘verstoorde’.

Srinivas ziet Googles advertentiemodel als een zwakte. Google verdient zijn inkomsten door advertenties per klik te verkopen, terwijl Perplexity directe antwoorden biedt zonder dat gebruikers op links hoeven te klikken. Hierdoor is Perplexity minder afhankelijk van advertenties, wat het volgens Srinivas beter positioneert voor de toekomst van zoekmachines.

Naast de sterke technische basis van het team achter Perplexity, heeft de start-up ook aanzienlijke steun van grote investeerders. Een van de meest opvallende namen die in de geldbuidel tastten, is Amazon-protagonist Jeff Bezos, via zijn investeringsfonds Bezos Expeditions.

Wat zijn de financieringsplannen?

Perplexity is in gesprek met investeerders om 500 miljoen dollar op te halen, wat zijn waardering zou verhogen naar 8 miljard dollar. Het zou de vierde kapitaalronde van het bedrijf zijn in minder dan een jaar. In januari 2024 werd Perplexity nog gewaardeerd op 520 miljoen dollar, en tegen de zomer was die waardering al gestegen naar 3 miljard dollar. De huidige financieringsronde zal bepalen hoe groot het vertrouwen van investeerders is in de toekomst van AI-zoekmachines.

Volgens insiders probeert Perplexity de opgehaalde middelen te gebruiken om zijn marktaandeel te vergroten en zijn diensten verder te ontwikkelen. Het bedrijf wil meer zakelijke klanten aantrekken en breidt zijn aanbod uit met nieuwe functies, waaronder advertenties. Met zo’n bredere inkomstenbasis wil Perplexity zich voorbereiden op verdere groei in de AI-markt.

Kunnen wij in Europa Perplexity gebruiken?

Ja, Perplexity is wereldwijd beschikbaar en kan zonder beperkingen in Europa worden gebruikt. Zowel de gratis als de betaalde versie is toegankelijk. De gratis versie biedt basisfunctionaliteit, maar volgens Charlot zijn de antwoorden soms verouderd of niet helemaal accuraat. De betaalde versie biedt slimmere AI-opties, zoals de mogelijkheid om documenten te analyseren en afbeeldingen te genereren. Perplexity lijkt zich te ontwikkelen tot een sterke speler op de Europese AI-markt, hoewel het zich daarbij moet houden aan de strikte regels rond privacy en auteursrechten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Eerder lieten wij de AI-bot Perplexity de 5 favoriete aandelen selecteren in onze stockpicking-rubriek:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content