10 baanbrekende innovaties in de auto-industrie

Autonoom rijdende auto’s zijn er nog niet, maar wel voertuigen die op afstand worden aangedreven door telegeleiders.

De auto-industrie verkeert dan wel in een crisis, maar de industrie is nog nooit zo creatief geweest. De volgende tien innovaties zullen het autorijden ingrijpend veranderen.

Vijfenzestig jaar na de lancering door Renault staat de Estafette weer in de schijnwerpers. Maar behalve de naam heeft de Estafette niets gemeen met het busje van weleer. De nieuwe elektrische versie is een rijdende computer voor leveringen in de stad. Het is een van de eerste Renault-modellen die gebruikmaakt van de revolutionaire SDV-technologie (software defined vehicle), die het mogelijk maakt de functies van een voertuig continu te verbeteren.

“In het huidige sombere klimaat zijn de autofabrikanten zich er goed van bewust dat innovatie essentieel is, als ze zich willen onderscheiden van de massa”, zegt Sébastien Amichi, partner bij het consultancybedrijf Kearney. Ondanks krimpende budgetten moeten westerse ingenieurs de opkomst van de Chinezen proberen in te dammen. Wat zit er in de pijplijn?

1. Echt snel laden

Een van de grootste obstakels voor de aanschaf van een elektrische auto – het gedoe met het opladen – kan binnenkort tot het verleden behoren. In maart stelde het Chinese BYD twee nieuwe modellen met een nooit geziene capaciteit voor. De batterij van de Han L en de Tang L SUV kan in vijf minuten worden opgeladen tot een bereik tot 400 kilometer. De auto’s zijn uitgerust met een LFP-batterij met een laadvermogen van 1.000 volt. BYD ontwikkelt bovendien een nieuwe generatie van laadstations, die vier keer krachtiger zijn dan de Europese. Op dit moment wordt een netwerk van 4.000 oplaadpunten geïnstalleerd in China, Europa volgt.

De batterij van de Han L en de Tang L SUV kan in vijf minuten worden opgeladen tot een bereik tot 400 kilometer.

2. Motoren in de wielen

De elektrische R5 Turbo 3E van Renault, die is gepland voor 2027, wordt aangedreven door twee elektromotoren die samen 540 pk leveren en geïnstalleerd zijn in de achterwielen – zonder aandrijfas. De auto accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in minder dan 3,5 seconden. “De R5 Turbo kan zich meten met de beste sportwagens op de markt”, zegt Philippe Varet, het hoofd innovatie van Alpine Cars.

Er zullen slechts 1.980 stuks van worden geproduceerd, voor een nichegroep van klanten die houden van racen op een circuit. Renault is de eerste fabrikant die zo’n auto in een kleine serie op de markt brengt. In 2028 volgt de IM3 van BMW, uitgerust met vier elektromotoren in de wielen, die samen een vermogen van meer dan 1.000 pk leveren.

3. Besturing op afstand

Autonoom rijdende auto’s zijn er nog niet, maar wel voertuigen die op afstand worden aangedreven door telegeleiders. Vay, een Duitse start-up, biedt net zoals Uber online bestelde ritten aan. De auto’s, verbonden en uitgerust met camera’s, rijden naar het adres van de klant, op afstand bestuurd door een chauffeur op het terrein van het bedrijf, alsof die zelf achter het stuur zit. Op de virtuele voorruit heeft de bestuurder een perfect zicht op de weg en de omgeving van het voertuig. Zodra de wagen ter bestemming is, neemt de klant de besturing over. De start-up wil het model uitbreiden naar verhuur en autodelen.

4. Sturen als in een vliegtuig

Met steer-by-wire-systemen introduceert de auto-industrie een technologie die lang voorbehouden was aan de luchtvaart en formule 1-races. De mechanische verbinding tussen het stuurwiel en de wielen verdwijnt. De besturing is volledig elektronisch. Als de chauffeur het stuur beweegt, zenden sensoren elektronische signalen naar de wielen. Niet alleen is de auto zo wendbaarder, door het verdwijnen van mechanische besturingsonderdelen wordt ook veel ruimte uitgespaard. Het proefsysteem van het Duitse ZF is voor het eerst in serie geproduceerd voor de ET9 van de Chinese autobouwer Nio.

5. Het stuur wordt een joystick

Peugeot introduceert tegen eind 2026 een stuurwiel met een rechthoekige vorm, geïnspireerd op de wereld van videogames. Aan de zijkanten staan pictogrammen voor functies als de airconditioning en de rijhulp, die met een simpele beweging van de duim kunnen worden geactiveerd, net als op een smartphone.

6. De voorruit wordt een scherm

Een displaystrook onderaan op de voorruit, die zich uitstrekt van links naar rechts, zal in de toekomst aanpasbare widgets en informatie weergeven, bijvoorbeeld over de snelheid, zichtbaar voor alle passagiers. De bestuurder krijgt ook toegang tot een augmented reality displaysysteem, waardoor geprojecteerde gegevens in het gezichtsveld van de bestuurder verschijnen. Het navigatiesysteem toont pijlen die tot 50 meter voor het voertuig op de weg staan – handig om een bocht te nemen. Gevaren – zoals voetgangers of naderende voertuigen – worden op afstand gemarkeerd.

“De huidige interfaces zijn niet veilig: bestuurders moeten kort van de weg wegkijken als ze die raadplegen. Dat zal niet langer nodig zijn”, belooft Romain Duflot, de oprichter van EyeLights, een Franse start-up gespecialiseerd in augmented reality. Zijn systeem is overgenomen door BMW, Ferrari en Toyota.

7. De smartphone op wielen

Met de SDV-technologie breekt een nieuw tijdperk aan. “Vandaag koop je een auto waarvan de functies voor eens en voor altijd vastliggen. Binnenkort kun je hem aanpassen aan je behoeften door diensten toe te voegen”, zegt Derek de Bono, vice-president SDV bij de fabrikant van apparatuur Valeo. Hebt u meer motorvermogen nodig als u op vakantie gaat? Drie klikken en de deal is rond. Komt er een nieuwe rijhulp op de markt? Idem. Het model zal lijken op dat van smartphonefabrikanten, met appwinkels die worden aangestuurd door ontwikkelaars.
“In China, dat vooroploopt in deze technologie, worden auto’s geleverd met veel geheugen en sensoren die niet direct bruikbaar zijn, in afwachting van de toekomstige aanpassingen”, zegt de auto-innovatie-expert Christophe Cazes.

8. Waterstof, de brandstof van de toekomst

Toyota, Hyundai en BMW geloven er heilig in: auto’s op waterstof zijn nog altijd een geloofwaardig alternatief om de koolstofarme mobiliteit van morgen te ontwikkelen. Zo lanceert Hyundai dit jaar de tweede generatie van zijn Nexo-SUV. Het grote verkoopargument: de tank is in vijf minuten vol, even snel als aan de benzinepomp. En waterstof is goedkoop: 12 euro per kilo, volgens het Koreaanse bedrijf genoeg om 100 kilometer af te leggen.
Emblem, de demo-auto van Renault die de toekomst van het merk moet belichamen, is uitgerust met een dual-energy-motor. De wagen is uitgerust met een kleine elektrische accu van 40 kilowattuur, die een actieradius van 300 kilometer biedt, genoeg voor alledaagse ritten. Voor langere ritten is de brandstofcel, die elektriciteit produceert door een chemische reactie tussen waterstof en de zuurstof in de lucht, aan de batterij gekoppeld om het bereik te vergroten. Volgens Renault kan de auto met zo’n systeem 1.000 kilometer afleggen. Tankstations voor waterstof, snel!

9. De cockpit geactiveerd door het oog

De fabrikanten zijn volop bezig met het bedenken van de cockpit van de toekomst. Forvia zet vooral in op de activering van oppervlakken: de deuren of de middenconsole worden bijvoorbeeld omgevormd tot warmtebronnen. Het proces maakt gebruik van stralingspanelen die in het interieur zijn geïntegreerd om een coconeffect te creëren. Voor het comfort en de veiligheid zal de bestuurder functies met een oogbeweging kunnen selecteren en activeren, zonder zijn of haar blik van de weg af te wenden.

10. Vliegen over de weg

Om zijn revolutionaire nieuwe veringsysteem te promoten, maakte het Chinese Nio een video die viraal is gegaan op internet. Die video toont het nieuwste model van het merk, de ET9, met een piramide van 14 glazen champagne op de motorkap. Terwijl de imposante 5,32 meter lange auto zich een weg baant over een weg vol verkeersdrempels, gaat geen druppel verloren. Die krachttoer is te danken aan een technologie genaamd SkyRide, ontworpen door de Amerikaanse fabrikant ClearMotion.

Elk wiel is uitgerust met een hydraulische schokdemper en een elektromotor die de vloeistof in de pneumatische kamer samendrukt. Het computergestuurde veersysteem reageert per milliseconde en brengt de carrosserie omhoog of omlaag, afhankelijk van de oneffenheden op de weg. De inzittenden voelen zich alsof ze op een vliegend tapijt zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content