1 op de 6 werknemers is zwaarlijvig
Meer dan de helft van de bedienden en arbeiders in België weegt te veel, één op de zes lijdt aan obesitas. De oorzaken zijn bekend, nu nog de oplossingen.
Meer dan de helft van de Belgische bedienden en arbeiders heeft een te hoge body mass index (BMI). Dat blijkt uit een onderzoek van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Idewe.
Voor het onderzoek werden de medische gegevens van 250.000 werknemers onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat 52,8 procent een te hoog BMI heeft. En dat aantal stijgt jaar na jaar (52,2 procent in 2014). We spreken van overgewicht wanneer iemand een BMI van meer dan 25 heeft. Met een BMI van meer dan 30 behoor je tot de categorie obees of zwaarlijvig.
Ongeveer 1 werknemer op de 6 is zwaarlijvig. Wat opvalt is dat mannen veel meer last hebben van overgewicht en zwaarlijvigheid (59 procent) dan vrouwen (45,3 procent).
De sector waarin de werknemer actief is, speelt een belangrijke rol. Zo komen overgewicht en zwaarlijvigheid meer voor in de transport- (70 procent), de bouwsector (60,2 procent) en de industrie (57,8 procent).
Niet alleen de sector doet er toe, ook met de leeftijd nemen de kilo’s toe. Net geen derde van de -25-jarigen kampt met overgewicht. Bij de groep van 35 tot 44 jaar is dit al 56 procent en bij de 55-plussers zelfs 63 procent.
Overgewicht en zwaarlijvigheid hebben niet alleen met een verkeerd voedingspatroon, maar ook met een gebrek aan beweging te maken, meldt Idewe. Slechts een kwart van de werknemers beweegt 150 minuten per week.
“Deze resultaten zijn niet te verwaarlozen”, besluit Idewe. Die pleit daarom voor meer gezondheidspromotie op het werk. “Belangrijk is dat dit zowel gedragen wordt door werknemers als werkgevers. Ook werkgevers hebben alle baat bij fitter personeel want dit maakt deze laatsten niet alleen productiever, het zorgt ook voor minder ziekteverzuim.” (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier