Innovatiekampioen
In alle discretie is Puratos uitgegroeid tot een multinational met 7600 werknemers, die een geconsolideerde omzet van 1,7 miljard euro realiseren. Het familiebedrijf presenteert wereldwijd innovatieve producten aan de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector.
Het nieuws blijft maar komen bij Puratos. Nadat het bedrijf enkele weken geleden de overname had aangekondigd van Diamant, een van de toonaangevende producenten van bakkerijgrondstoffen in Oostenrijk, ondertekende het zonet een samenwerkingsovereenkomst met de Bakery Solutions-afdeling van Bidcorp Food, de grootste verdeler van ingrediënten voor de bakkerijsector in Zuid-Afrika.
“De overname in Zuid-Afrika zal ons helpen de bloeiende Afrikaanse markt verder te ontwikkelen. Ze versterkt onze wereldwijde aanwezigheid en geeft ons de mogelijkheid de kwaliteitsingrediënten van Puratos aan elke bakker op het continent te bezorgen. Met die investering willen we ook onze industriële en retailklanten begeleiden die Afrika, net als wij, zien als de volgende grote stap”, zegt CEO Daniel Malcorps.
Wereldspeler
Puratos is een wereldspeler die zijn producten en diensten in meer dan 100 landen verkoopt. Heel vaak worden die geproduceerd in plaatselijke filialen. Die lokale verankering is een van de speerpunten van de bedrijfsstrategie. “Ook al maken we vaak gebruik van globale technologie, brood en patisserie blijven lokale producten die typisch zijn voor de plaatselijke cultuur. Om dicht bij onze consumenten te zitten, investeren we in lokale vestigingen”, aldus Daniel Malcorps.
Het grootste potentieel ziet het bedrijf in de regio Azië-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika. Niet toevallig heeft Puratos onlangs zijn vestiging in Pune, nabij Bombay in India, fors uitgebreid. “Azië en de Pacific zijn een groeimarkt voor ons bedrijf. Momenteel halen we 20 procent van onze omzet in die regio. Het is de bedoeling dat aandeel op te krikken naar 40 procent”, zei Peter Deriemaeker, al meer dan dertig jaar markets director bij Puratos, vorig jaar ter gelegenheid van een Vlaamse economische missie naar India.
De thuismarkt vertegenwoordigt nog minder dan 5 procent van de geconsolideerde omzet. Wel heeft Puratos nog vijf productie-eenheden in ons land, waar samen meer dan 1000 mensen werken: Groot-Bijgaarden (poeders, margarines, verbeteraars), Lummen (fruitvullingen, plantaardige room), Andenne (enzymen en gistextracten), Sankt-Vith (zuurdesems) en Erembodegem (dekchocolade).
Puratos University
Innovatie is een stokpaardje bij Puratos. Jaarlijks investeert het bedrijf 2,5 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling. Vandaag telt de groep – verspreid over 81 innovatiecentra – liefst 500 O&O-medewerkers en nog eens zoveel technische adviseurs. Zij vertalen de globale technologie naar lokale toepassingen.
De moeilijke zoektocht naar technologisch geschoolde mensen was al langer een doorn in het oog van de bedrijfsleiding. Om dat probleem te verhelpen, investeerde het bedrijf in de oprichting van de Puratos University. In eigen land heeft Puratos campussen in Groot-Bijgaarden en Sankt-Vith. Daarnaast organiseert het opleidingen in Brazilië, China en de Verenigde Staten.
De wortels van Puratos gaan terug tot 1919. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen François Van Belle en Pierre Demanet aan boord als directeur. Zij legden de industriële basis van het bedrijf. Ze lanceerden in 1953 met T500 de eerste broodverbeteraar. In de jaren zeventig kwam de tweede generatie in het bedrijf. In 1975 grepen beide families de kans om meerderheidsaandeelhouder te worden. Intussen heeft ook al de derde generatie haar opwachting gemaakt.
Dirk Van Thuyne
“Om dicht bij onze consumenten te zitten, investeren we in lokale vestigingen”
“Azië en de Pacific zijn een groeimarkt voor ons bedrijf”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier