Inflatie stabiel, maar voedingsprijzen dalen niet

Foto: Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

De inflatie van voedsel is in augustus gestabiliseerd, becijferde Testaankoop. Dat neemt niet weg dat boodschappen doen duur blijft, aldus de consumentenorganisatie.

Testaankoop berekent maandelijks de inflatie op basis van meer dan 3.000 basisproducten in 7 supermarktketens. In augustus bleek sprake van een stabilisatie van de boodschappenprijzen op 2,5 procent. Producten die een pak duurder zijn dan een jaar geleden zijn onder meer olijfolie (27 procent duurder), sinaasappelsap (23 procent) en fondantchocolade (22 procent). Babydoekjes (14 procent goedkoper), wortels en bananen (8 procent goedkoper) zakten dan weer in prijs. 

Dat de inflatie in augustus stabiliseerde, neemt volgens Testaankoop niet weg dat boodschappen doen nog steeds een pak duurder is dan twee jaar geleden. De prijzen liggen vandaag nog steeds 27 procent hoger dan in januari 2022., de maand waarin de inflatie voor het eerst boven de 2 procent kwam. Ketchup is 85 procent duurder dan in januari 2022, olijfolie 66 procent, aardappelen 53 procent en grijze garnalen 42 procent.

Testaankoop herhaalt dan ook weigerachtig te staan tegenover een btw-verhoging op basisvoedselproducten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content