In ‘t Spinnekopke
In ‘t Spinnekopke is de tijd blijven stilstaan.
Een goed schilderij van een bekwaam kunstenaar dat honderd jaar geleden mooi was, kan nog immer beroeren. Een gerecht dat honderd jaar geleden lekker was, kan dat ook nu nog zijn, op voorwaarde dat er verse producten worden gebruikt en dat er met kennis van zaken wordt gekokkereld.
Liefhebbers van het ouderwetse draadjesvleesgevoel zullen aan hun trekken komen in “estaminet”-restaurant In ‘t Spinnekopke. De herberg dateert uit 1762 en was oorspronkelijk een halte voor de postkoets richting Ninove. Rond de eeuwwisseling was de herberg een vermaard “estaminet”, waar Brusselaars in de streek gebrouwen faro, lambic en geuze kwamen drinken. De gaslampen en de vloertegels dateren nog uit die periode. Later is men ook boterhammen met platte kaas gaan serveren.
Jean Rodriguez nam de oude herberg zestien jaar geleden over en maakte er een restaurant van met Brusselse specialiteiten. Rodriguez is van Spaanse origine en werkte jaren als ober in het bekende Brusselse restaurant Aux Armes de Bruxelles. Sindsdien wordt “In ‘t Spinnekopke” druk bezocht. Zonder reserveren is er weinig kans op een plaatsje.
In de schemerige vertrekken wordt stemmingsvol getafeld bij kaarslicht. Een ouderwetse ober met strik onder de kin brengt een spijskaart, waarop de gerechten in het Brussels en het Frans staan vermeld. Bij de “kaef anntreis” (koude voorgerechten) treft men “vètte leiver” (ganzenlever – 535 frank), bij de “wèrem anntreis” staat “chenüseklüete” (slakken – 295 frank), bij “de vlieze” is er “ossepeure filet” (filet pur – 550 frank), “stoup mi sossisse” (375 frank), “konaïen mi geuze” (476 frank) of “wintvlught van gevaügelt” (vol au vent – 445 frank). Andere populaire bereidingen zijn: “poelink” (550 frank), vissers “woeter zoïe” (750 frank) en mosselgerechten (vanaf 245 frank).
Wij kozen “klaan panch mi ajoinconfituur” of kleine bloedworstjes met gestoofde uien (265 frank), “gèrenoede krokette” of teleurstellende garnaalkroketten met logge, kaasachtige vulling (325 frank), een hammetje met lekker, mals gebraiseerd vlees en graanmosterdsaus (425 frank) en “staufkarbonnaïe mi lambic” of grove bonken tweederangs stoofvlees opgediend met slechte frieten (395 frank). “In ‘t Spinnekopke” biedt een keuze uit zo’n honderdtal verschillende bieren, waaronder geuze van brouwerij Cantillon en lambic uit het vat.
“In ‘t Spinnekopke” is op vele gebieden authentiek: niet alleen het interieur, maar ook het eten laat zien hoe het vroeger was. Deze kennismaking met vervlogen tijden is niet altijd even aangenaam.
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier