In den Wijngaard
Günther Blok, de vroegere souschef van het beroemde eethuis Interscaldes, opende zijn eigen restaurant in Yerseke (Nederland). In het seizoen is Nederkreeft troef.
Günther Blok werkte elf jaar naast Maartje Boudeling, de eerste vrouwelijke chef-kok van Nederland. Haar eethuis Interscaldes in Kruiningen verwierf in die periode twee Michelinsterren. Na de verkoop van Interscaldes besloot Günther Blok een eigen eethuis te openen. In het nabijgelegen Yerseke, het Mekka voor de liefhebbers van schaal- en schelpdieren, nam de kok het bescheiden burgerrestaurant In den Wijngaard over. Daar serveren Günther en zijn vrouw Natacha een vereenvoudigde sterrenkeuken tegen afgeslankte prijzen.
In alle bereidingen staat de superieure kwaliteit van vis, schaal- en schelpdieren centraal. Günther Blok koopt namelijk zelf aan de visafslag Colijnsplaat. Hij gaat in de keuken te werk volgens de richtlijnen van Maartje Boudeling: de seizoenen volgen en eersteklas lokale producten aankopen. In de lente zijn dat Zeeuwse ansjovisjes en asperges, vanaf 1 april tot 17 juli zijn de Zeeuwse kreeften aan de beurt, vanaf augustus de mosselen, vanaf september de oesters en daarna lokaal wild, zoals fazanten en polderhazen.
Kreeftenliefhebbers kunnen zich in de handen wrijven: de Zeeuwse kreeft, die op sterven na dood was, is weer helemaal terug. De kwaliteit van de Nederkreeft is te vergelijken met die van de Noorse en staat boven die van de Canadese.
Yerseke ligt op nog geen uur rijden van Antwerpen. Het is een keurig en kneuterig Zeeuws plaatsje, waar de mensen al om 17 uur aan tafel gaan. In den Wijngaard bevindt zich in het centrum. In het restaurant heerst een Zeeuwse huiskamersfeer, met veel donker hout, koper en tin. Natacha is de gastvrouw en laat zich assisteren door de zachtaardige en hoffelijke zaalmeester Colin Murre.
Wij kozen het kreeftmenu en kregen verrassingshapjes, zoals rauw sint-jakobsschelpdier met kaviaar en overheersende basilicumolie. Het eerste gerecht bestond uit vers gekookte, lauwe kreeft, opgediend met salade, grijze garnalen en een (te) overheersende truffeltapenade. Als tweede gang waren er in knoflookolie gebakken langoustines met knolselderschuim en schaaldierensaus – om je vingers bij af te likken. Hoofdgerecht was kreeft naar keuze en op tafel kwamen twee bereidingen: gegrilde kreeft met knoflookboter in het gezelschap van de eerste tuinbonen en lamsoren (zeegroente) en kreeft ‘belle vue’, gekookt in court-bouillon en opgediend met vers gedraaide mayonaise. Drie feestelijke, zoete hapjes vormden het dessert: gekonfijte bloedsinaasappel met amandelroom en kardemomijs, gepocheerde ananas met ganache van chocolade, chocolademousse en schuim van kokos en crème brûlée met koffiearoma.
Wij betaalden 50 euro voor dit kreeftenfestijn en dat vonden wij een mooie prijs voor een mooie maaltijd!
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier