In de wolken met de cloud
De informaticabranche kampt met een groeivertraging, maar cloudcomputing is een lichtje in de duisternis. Steeds meer bedrijven wagen zich in the cloud. Gebruiksgemak en lagere kosten winnen het van bedenkingen over privacy.
Na Solvay met zijn meer dan 10.000 schermen migreert nu ook de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) voor zijn kantoorautomatisering naar Google Apps. De VDAB gaat daarmee verder met zijn informatisering in the cloud. Dat komt erop neer dat de gebruikers onlinekantoordiensten gebruiken die draaien in datacenters, in dit geval van Google. In vaktermen heet dat SaaS, software as a service, die dus als een dienst wordt geleverd en niet als een softwarepakket dat de gebruiker nog moet installeren.
Tegen midden november zullen ongeveer 5000 interne medewerkers en meer dan 1000 externe contacten van de VDAB Google Apps gebruiken. “De opleiding en de communicatie over het project zijn volop bezig”, meldt Anneke Ernon, woordvoerster van de VDAB. De dienst betaalt 40 euro per jaar per gebruiker voor de licentie, het infrastructuurgebruik en de technische ondersteuning. Doorslaggevend was dat externen, zoals OCMW-consulenten, via Google Apps zonder kosten met de VDAB kunnen samenwerken. Cap Gemini doet de migratie van de gearchiveerde mails. Google garandeert volgens de VDAB 99,98 procent beschikbaarheid.
Starters ruiken hun kans
In een recente studie voorspelt marktonderzoeker IDC dat de investeringen van publieke cloud service providers (zoals Google) bijna 24 procent per jaar stijgen tot 2015. Private cloud-investeringen gaan zelfs 30 procent omhoog. “Ondanks de economische onzekerheid blijven cloudserviceproviders bij de grootste investeerders in informaticaproducten en -diensten behoren”, meldt Richard Villars, bij IDC vicepresident voor opslagsystemen. Forrester schatte begin dit jaar dat SaaS-toepassingen tussen 2010 en 2013 zouden groeien van 7 naar 17 procent van de zakelijke softwaremarkt. Een stijging met 323 procent in drie jaar tot een bedrag van grofweg 59 miljard euro.
Zoals gewoonlijk loopt België achter op de ontwikkelingen in de VS, maar ook hier is de bal aan het rollen. Bij de Brusselse integrator Absi schat Michel Vervoort dat de cloud-omzet op jaarbasis 32 procent groeit, met klanten als Sanoma en Renault.
Starters profiteren van de nieuwe markt. Kitty Group uit Nijvel en Vortalities uit Lede melden successen met de systemen in onlinecontentmanagement van Microsoft. T-Bench Solutions, een nieuwkomer uit Wilrijk, heeft verschillende klanten met Exchange Online. De Uptime Group, de bedrijvenwolk in handen van Jef De Wit en Dirk Deroost, gebruikt onlinearchivering als opstapje naar de SaaS-markt, te beginnen met Nederland. “Nederland loopt iets voor in de cloud, daarom hebben we die dienst daar het eerst gelanceerd”, zegt Peter Witsenburg, managing partner van Uptime Group NL en oprichter van de community Belgium Cloud.
Datacenters zoals LCP in Oostkamp, dat vorig jaar een nieuw gebouw opende, blijven het goed doen dankzij de cloudtrend. “Onze omzetgroei is 21 procent tegenover 2010. In colocatie (de verhuur van datacenterruimte aan derden, nvdr) is de groei 104 procent”, meldt gedelegeerd bestuurder Mieke Vande Kerckhove. LCP sluit zijn boekjaar op 31 juli.
De wolk groeit
De cloudbaas van Belgacom, Walter Van Uytven, citeert voor België prognoses van 35 procent groei per jaar in cloudcomputing over de periode 2010-2015, van 123 miljoen euro tot 550 miljoen euro. Vandaag is de verdeling ongeveer 50/50 tussen softwarediensten en infrastructuur. Volgens de cijfers van Van Uytven zou infrastructuur over de komende jaren lichtjes sneller stijgen.
Bij HP, het nummer één in informatica, noteert Cloud Chief Technology Officer Geert Kuijken in België een stijgende vraag naar ” private clouds bij grote bedrijven, en naar integratie van bepaalde publieke clouddiensten”. De focus blijft op automatisering en efficiëntie, meldt hij.
IaaS en cloud unit
“Cloudcomputing is gewoon een evolutie in de automatisering van informaticasystemen. Uiteindelijk zullen we informatica kopen zoals stroom of water. Amazon Web Services (AWS) bewijst dat het kan”, zegt Arvid Fossen, marketingdirecteur van datacenterspecialist Incubaid uit Lochristi.
AWS is de marktleider in infrastructure as a service (IaaS). Je koopt bij hen en bij firma’s zoals Rackspace computercapaciteit online zonder ooit een hardwarefabrikant te zien.
Fossen zet op een rijtje wat de vereisten zijn voor een succes zoals AWS. “Je processen moeten automatisch verlopen, de klant moet zichzelf kunnen bedienen, de onderliggende opslag moet onbreekbaar zijn en je moet heel schaalbaar en kostenefficiënt kunnen groeien”, zegt Fossen.
Belgacom denkt dat te kunnen realiseren met technologie van Incubaid-spinoffs Awingu en Dacentec, waarin het in augustus 4,9 miljoen kapitaal inbracht. Cloud-baas Walter Van Uytven voorspelt dat hij over afzienbare tijd ‘ cloud units‘ zal verkopen, eenheden van rekenkracht, geheugen en netwerkcapaciteit.
Het agentennetwerk van Belgacom – nu 265 verkooppunten sterk – wordt een van de distributiekanalen. Het aanbod zal ook worden geïntegreerd in Explore, het platform waarlangs grotere Belgacom-klanten nu hun communicatienoden beheren.
BRUNO LEIJNSE
“Cloud computing is gewoon een evolutie in de automatisering van informatica-systemen” Arvid Fossen, Incubaid
“Uiteindelijk zullen we informatica kopen zoals stroom of water” Arvid Fossen, Incubaid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier