In de keuken van McDonald’s

Openkeukendag

Sinds 2005 nodigt McDonald’s België de consument uit om een kijkje te komen nemen in zijn keukens. “Niks te verbergen”, zo heet de verleidingsoperatie waarmee de fastfoodketen wil tonen dat ze het vak zeer ter harte neemt en sterk inzet op kwaliteit, zegt Stephan De Brouwer, CEO van McDonald’s België. Hij zegt dat er in elk restaurant tachtig kwaliteitscontroles per dag gebeuren.

Belgisch kwaliteitsvlees

“Onze hamburgers zijn bereid met 100 procent rundvlees van voornamelijk Belgische oorsprong”, benadrukt de topman van McDonald’s. Het bedrijf bevoorraadt zich onrechtstreeks bij 1100 Belgische landbouwers, maar om een vlotte vleesaanvoer te verzekeren, komt een deel ook uit Nederland en Ierland. Alle diepvrieshamburgers zijn exact even groot en lichtjes ‘gewafeld’ (van kleine inkepingen voorzien). Dat garandeert een homogeen bakresultaat en een gelijkmatige baktemperatuur. Het duurt 43 seconden om een gewone hamburger te grillen. De dikkere premiums worden gebakken in 113 seconden.

Besmettelijke steaks?

Medewerkers die het diepvriesvlees aanraken, moeten een blauwe plastic wegwerphandschoen dragen. Niet om het vlees te beschermen tegen de bacteriën die zich op hun handen bevinden, maar om te vermijden dat de bacteriën van het vlees op ander – niet-gebakken – voedsel zou terechtkomen. Het personeel is verplicht om minstens elk uur de handen te wassen.

Twee gescheiden zones

De keuken van een McDonald’s is in twee zones verdeeld. In de eerste zone worden de broodjes met rundvlees klaargemaakt. De bereiding verloopt volgens een vast schema per uur en per restaurant, gebaseerd op de bestelhistoriek. In de tweede zone worden kip en vis gebakken op bestelling.

Belgische broodjes

McDonald’s-broodjes worden exclusief gemaakt bij Guenther Bakeries in Olen. Een andere Belgische leverancier is zuivelbedrijf Friesland Campina, dat sinds 1986 de milkshakes en de McFlurry (ijs) maakt.

Olie gerecycleerd tot biodiesel

In deze frituurpannen worden de kip en de vis – afzonderlijk – gebakken op 74 graden Celsius. De olie wordt op geregelde tijdstippen automatisch gefilterd. Jaarlijks wordt bijna 350.000 liter olie gerecycleerd tot biodiesel voor de vrachtwagens van McDonald’s.

Keukentest in Amerikaans lab

Wanneer de verantwoordelijken van McDonald’s België een nieuwe hamburger willen lanceren, trekken ze naar een van de laboratoria van de groep in Amerika. De keten heeft daar al het keukenmateriaal dat wereldwijd wordt gebruikt. McDonald’s bouwt dan een identieke kopie van een Belgische keuken, om er de nieuwe hamburger in vrijwel levensechte omstandigheden uit te testen.

50 procent minder frituurolie

De olie die onder meer wordt gebruikt om frieten te bakken (op basis van een koolzaadvariëteit), is de voorbije jaren in prijs verdubbeld. Resultaat: McDonald’s is niet van olie veranderd, maar heeft zijn frituurpannen zo aangepast dat ze nog maar half zoveel olie nodig hebben.

CHRISTOPHE CHARLOT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content