“Ik voel me een luxemadam”
Deze zomer staat Els Demeester (39) drie jaar aan het hoofd van ICT-distributeur Tech Data.
Het is weinigen gegund om op mijn leeftijd op dit niveau te zitten,” zegt de gedelegeerd bestuurder.
De snelle groei die Tech Data de voorbije vijftien jaar neerzette – waardoor het ook voor de eerste keer in de Trends Top 1000 verzeilde – maakte volgens gedelegeerd bestuurder Els Demeester haar steile klim op de hiërarchische ladder mogelijk. “Ik voel me een luxemadam. In de traditionele sectoren moet je vaak wachten tot een divisiemanager of algemeen directeur het bedrijf verlaat om door te stoten,” aldus Demeester. Maar zo werd ze ook beloond voor haar trouw aan het bedrijf. Demeester werkt immers vijftien jaar bij Tech Data. Als marketingmanager van verschillende productielijnen en divisies groeide ze door naar de sales- en marketingafdeling voor de Belgische markt.
Van vooroordelen heeft ze weinig last gehad. “In het begin van je loopbaan werk je hard, maar je laat te weinig weten wat je echt wil. Mensen oordelen dan in jouw plaats. Ze hebben vaak niet aan me gedacht omdat ik vrouw en moeder ben,” aldus Demeester, die twee kinderen heeft. “Die combinatie is niet eenvoudig, maar ik heb het geluk dat ik dicht bij mijn werk woon. In twintig minuten ben ik op kantoor en ik heb nooit last van files. Bij iedere stap in mijn carrière heb ik ook overleg gepleegd met mijn man. Als je vanuit die hoek geen steun krijgt, kan je die positie niet bekleden.”
Een voorstander van positieve discriminatie is ze niet. Een gezonde mix van mannen en vrouwen zoals in haar bedrijf het geval is, biedt volgens Demeester een toegevoegde waarde voor het bedrijf. Maar, stelt ze vast: “De mix verandert echter snel, naargelang van de positie op de ladder. Op managementniveau van Tech Data is slechts 10 % een vrouw. Ik ben de enige vrouw in het directiecomité. En tot nu toe heb ik voor een directiefunctie geen enkele cv of kandidatuur van een vrouw gezien. Waarschijnlijk heeft dat veel te maken met de beschikbaarheid van vrouwen met die ervaring, zeker in de ICT-sector.”
Volgens Demeester worden bedrijven zich wel stilaan bewust dat vrouwen die carrière willen maken, anders behandeld moeten worden dan mannen die hogerop willen. Voor een man speelt het salaris een belangrijke rol, een vrouw stelt vaak eerder flexibiliteit op prijs.
Melanie De Vrieze
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier