Iedereen heeft talent

INGRID VERDUYN (NAAST PAUL GRÉANT) Het traject om één jongere arbeidsklaar te maken, kost 2500 euro. © Dieter Telemans

Veel jongeren lijken verloren voor de arbeidsmarkt. Het hr-bedrijf WaW zorgt ervoor dat ze met de juiste begeleiding toch een baan vinden. “De maatschappelijke winst is enorm.”

Het hr-bedrijf WaW, dat vier jaar bestaat en in 2018 een omzet van 4,5 miljoen euro draaide, investeert sinds vorig jaar een derde van zijn winst in Make It Work. Dat project helpt jongeren tussen 17 en 25 jaar die in aanraking zijn gekomen met het gerecht, tot ze klaar zijn om via de uitzendconsulenten van WaW naar een baan te worden begeleid.

Make It Work ging van start in 2018. Dat jaar volgden 61 jongeren de begeleiding, dit jaar staat de teller op 39. “In 2018 creëerden we mooie toekomstkansen voor 76 procent van die jongeren. Ze gingen aan het werk of weer naar school, of ze werkten het traject verder af”, zegt Ingrid Verduyn, een van de twee oprichters van WaW. “De succesfactor? Honderd procent integratie van het project in de business van WaW. Dat is waar andere organisaties zich in verslikken.” Verduyn bedoelt dat andere organisaties jongeren wel klaarstomen voor de arbeidsmarkt, maar voor het uiteindelijke doel – een baan vinden – moeten ze hen doorverwijzen naar de VDAB.

WaW is opgericht als coöperatieve. Iedere werknemer heeft aandelen en iedere coöperant heeft één stem. “We wilden geen bedrijf met daarnaast een vzw die draait op subsidies. Make It Work is volledig geïntegreerd in onze business. Onze partners (de consulenten in de kantoren, nvdr) zijn daardoor helemaal betrokken bij het project”, zegt Ingrid Verduyn, die er al een hele carrière in de hr-sector op heeft zitten. Ze klom op bij het snel groeiende Gregg Interim (later Vedior en nu Tempo-Team), om in 1998 Plus Uitzendkrachten op te richten met drie vennoten.

“We waren toen pioniers in loopbaanbegeleiding. We hebben het woord ‘jobcoach’ uitgevonden”, herinnert Ingrid Verduyn zich. Na een conflict met haar vennoten over de verkoop – ze wilde eerst niet verkopen – en het uitzitten van een concurrentiebeding richtte ze in 2014 met Paul Gréant de nieuwe vennoot WaW op.

Botsen op bureaucratie

Ingrid Verduyn geeft een voorbeeld van een succes. “Jimmy heeft geen ouders meer, sukkelde het verkeerde pad op en belandde in een instelling. Hij leerde lassen. We moesten hem eerst de auto induwen om naar de klant te gaan, anders durfde hij niet. Later moest hij om vier uur opstaan om met zijn fiets naar het bedrijf te gaan – het zegt iets over zijn motivatie. Uiteindelijk heeft hij een contract gekregen bij de klant en kan hij nu meerijden met een collega.”

“Een triest verhaal is dat van iemand die bij een klant was tewerkgesteld en daar goed werkte. Hij kon dat werk niet blijven doen omdat hij in een instelling voor mensen met een mentale beperking moest verblijven – hij zat daar niet op zijn plaats. De huisregels van die instelling zijn zo moeilijk, dat hij niet kon gaan werken. We botsten op bureaucratie. Ondertussen zit hij in de gevangenis.”

WaW heeft 32 mensen in dienst. Het hr-bedrijf opende kantoren in Antwerpen, Hasselt en Vilvoorde. Dit jaar komen er vier kantoren bij, want het bedrijf wil zijn omzet verdubbelen. “Als een bureau goed draait, kun je er een Make It Work-werking aanhangen”, zegt Verduyn. “We hebben nu drie takken waar we ons geld mee verdienen: uitzendarbeid, werving en selectie en projectsourcing. Dat laatste betekent dat je werk aanneemt bij een klant waar je je eigen vaste mensen naartoe stuurt. Wij blijven de leidinggevende. Het is een andere constructie dan uitzendarbeid.”

Arbeidsklaar maken

“De jongeren die we begeleiden, zijn jong, hebben geen ervaring en geen diploma, en een moeilijk verleden. Veel geluk op de arbeidsmarkt. Zij krijgen nergens een kans”, zegt Ingrid Verduyn. Hen arbeidsklaar maken, heeft volgens haar veel te maken met competenties en motivatie. “Iemand heeft competenties verworven als hij zijn eigenwaarde kan inschatten en zelfkennis heeft. Het zelfbeeld van de jongeren die bij ons binnenkomen, is heel laag. Ik herinner me een persoon die zei dat ik dat ‘talentding’ niet moest doen bij hem. Ik heb geen talenten, zei hij. Ik stond perplex.”

Behalve hun zelfwaarde opkrikken leren jongeren bij Make It Work ook te incasseren. “Ze moeten leren te communiceren en niet te reageren als iemand een negatieve opmerking maakt”, zegt Verduyn. “Op een bepaald moment beslissen de coaches bij Make It Work of iemand klaar is voor een baan. Dan maakt hij een afspraak met een businesspartner bij WAW. Dat is zijn eerste sollicitatiegesprek, een goede oefening.”

Het maandenlange traject om één jongere arbeidsklaar te maken, kost 2500 euro. Dat bedrag financiert Make It Work vooruit met de middelen van WaW. Op termijn streeft WaW naar een hybride financiering: een mix van middelen van WaW, eigen inkomsten van Make It Work door de jongeren die het tewerkstelt, en overheidssteun. “Zo’n jongere bevindt zich op het kruispunt van drie maatschappelijke domeinen: werk, welzijn en justitie. Een van die drie zou mee mogen investeren in de toekomst. De maatschappelijke winst is enorm.”

YAMINA KROSSA
YAMINA KROSSA “Zeven op de tien jongeren die ons programma doorlopen, blijven op het rechte pad.”

YAR helpt jongeren op het rechte pad

YAR Vlaanderen helpt met driehonderd vrijwilligers om jongeren tussen 15 en 21 jaar op het rechte pad te krijgen. Die groeiden op in moeilijke omstandigheden of kwamen in aanraking met het gerecht. YAR Vlaanderen biedt de begeleidingsprogramma’s YAR Coaching en YAR Wonen aan. De organisatie wordt gesubsidieerd door het Vlaamse agentschap Jongerenwelzijn en werkt samen met bedrijven als KBC Group, Start People, Carglass en EY.

Die partners stellen vergaderruimte ter beschikking of maken de programma’s bekend onder hun personeel. De vrijwilligers van YAR begeleiden de jongeren intensief. Na een oriëntatieavond bepaalt een jongere de drie doelen die hij wil bereiken. Na een trainingsweek wordt hij gekoppeld aan een vrijwilliger die hij acht maanden lang wekelijks ziet, en die de jongere ondersteunt om zijn doelen te halen. Yamina Krossa, stafmedewerker netwerk en communicatie bij YAR Vlaanderen: “Een aantal partners geeft zijn medewerkers de kans vrijwilligerswerk te doen bij YAR. KBC gaat als eerste een stap verder. Het heeft de deelname aan YAR opgenomen in het learning- en developmentaanbod voor zijn personeel. Met de opleiding die KBC-medewerkers bij ons krijgen, ervaren ze dat ze zelf groeien in hun coachingskills. Dat levert dus ook winst op de werkvloer van hun werkgever op.”

“Het zijn jongeren die soms aan hun laatste kans zitten om hun leven weer op de sporen te krijgen voordat ze hun volwassen bestaan ingaan”, zegt Yamina Krossa. “Voordat de acht maanden begeleiding starten, is er eerst een trainingsweek. Een gemiddelde dag begint met een hindernissenparcours, gevolgd door drie keer drie uur cursus per dag. En dat terwijl die jongeren vaak al lang niet meer naar school gaan. Hulpverleners en ouders zeggen ons soms dat het de jongere nooit zal lukken, maar wij leggen de verantwoordelijkheid bij de jongere zelf, en dat maakt het verschil. Zeven op de tien jongeren die ons programma doorlopen, blijven daarna op het rechte pad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content