Huiselijkheid

In ‘t Roosendaelhof worden de bezoekers opgenomen in de familiale gezelligheid van een historische woning.

Deze week gaan we de alternatieve toer op : geen deftig gastronomisch restaurant, maar “het nieuwe ontvangen”. Plaats van gebeuren is ‘t Roosendaelhof, een in het groen verscholen burgerkasteeltje net buiten het stadscentrum van Geel. De naam van de aristocratische herenwoning is afkomstig van de voormalige cisterciënzerinnenabdij van Rozendaal bij Sint-Katelijne-Waver, die in de late middeleeuwen een hoeve bezat in Geel. Het gebouw zelf dateert uit het midden van de zeventiende eeuw en diende aanvankelijk als pastorie.

Het domein werd in 1978 aangekocht door neus- keel- en oogarts André De Zutter. Deze geneesheer, die ook in het alternatieve circuit bekendheid geniet, restaureerde het gebouw en stelde de familiewoning vorig jaar open als taverne, tearoom en restaurant. De bezoekers kunnen genieten van de paradijselijke tuin met stokoude moerbeiboom en buxus ; het terras kijkt uit over de slotgracht en een waterpartij waarin zwarte zwanen dobberen. Een romantische brug geeft toegang tot de kinderspeeltuin.

Het interieur van het stijlvolle huis is weelderig versierd met decoratief pleisterwerk en negentiende-eeuwse wand- en plafondschilderingen. De hedendaagse kunstenaar Luca Aussems bracht her en der vermakelijke trompe-l’oeils aan. De grote zaal met glazen uitbouw wordt vooral gebruikt als taverne en tearoom ; foto’s van de vijf kinderen onderstrepen de familiale huiselijkheid. In het voormalige notariskantoor met lambriseringen, pompeus meubilair en pluche gordijnen wordt meer uitgebreid getafeld. In de keuken staat zoon André, die er allang van droomde kok te worden. Moeder Gil De Zutter en dochter Annik, die pers- en communicatiewetenschappen studeerde, ontvangen met oprechte vriendelijkheid.

De kaart vermeldt diverse koffietafels (vanaf 375 fr.) en taverne-gerechten zoals pannekoeken, boterhammen en fondue, naast bereidingen uit de oprechte Vlaamse burgerkeuken zoals garnaalsalade (350 fr.), paling in ‘t groen (680 fr.), gebakken tong (520 fr.), stoemp met spek (230 fr.) en konijn naar grootmoeders recept (380 fr.).

Wij kozen haring op grootmoeders wijze (280 fr.) ; de vis was vergezeld van sla en uien, appel en wortel en zelfs aardbeien en twee soorten meloen. In het glas kwam de correcte witte huiswijn (150 fr. voor OE liter). Het hoofdgerecht bestond uit zes scampi’s in een liquide roomsaus met bieslook (520 fr.) ; er verscheen wel een kom frieten, maar groenten waren niet te bespeuren…

In ‘t Roosendaelhof is de kwaliteit van de keuken ondergeschikt aan de huiselijke gezelligheid. De porties zijn groot en de prijzen klein.

PIETER VAN DOVEREN

Familiale huiselijkheid Moeder Gil De Zutter met zoon André en dochter Annik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content