Hoog in de wijngaard
Galicië, in het noordwesten van Spanje, staat met zijn koele Atlantische klimaat niet bekend als wijnstreek. Toch worden er wijnen gemaakt waarvan het niveau even hoog is als de ligging van de wijngaarden. Zoals in Ribeira Sacra, waar de druiven gekweekt worden op bijna loodrechte hellingen in een grillig landschap dat aan de Noorse fjorden doet denken. “Hier dwingt de natuur ons te werken zoals onze voorouders het altijd gedaan hebben”, zegt Fernando Gonzalez (60), de eigenaar van het wijndomein Algueira.
Soms moet er geoogst worden met boten via de rivier omdat er geen andere manier is om de wijngaarden te bereiken. De wijncultuur was hier dan ook haast uitgestorven. “Honderd jaar geleden verlieten de arme boeren deze streek”, vertelt Gonzalez. “Zeker nadat in de jaren twintig de druifluis de wijngaarden had vernietigd. Daarbovenop kwam de Spaanse burgeroorlog in 1936, waardoor nog eens vele inwoners op de vlucht sloegen.”
Gonzalez is een pionier van de heropleving van de wijnbouw in Ribeira Sacra. “Deze streek heeft het potentieel om schitterende wijnen te leveren. We hebben een Atlantisch klimaat, waar de dagen gematigd warm zijn en de nachten koel. De druiven kunnen dus lang en langzaam rijpen. Het is hier ook minder droog dan in andere regio’s, maar door de steile hellingen blijven de wijnstokken nooit in het water staan. Ten slotte is er de gevarieerde ondergrond van onder meer graniet, gneiss, kwarts en kalk, gesteenten die tot complexe minerale aroma’s in de wijn leiden.”
In de tijd van zijn grootvader waren alle hellingen volgeplant met wijnstokken, nu zie je vooral bomen en struiken. Wie hier wijn wil maken, moet eerst ontbossen en terrasseren. Het resultaat zijn unieke wijnen van lokale druivenrassen. Godello voor witte en mencía voor rode wijn zijn al iets bekender, maar van druiven als treixadura, espadeira, merenzao, brancellao, loureira, sousón en caiño hebben de meeste wijnliefhebbers nog nooit gehoord.
Vroeger deden alle families hier aan polycultuur: ze kweekten wijndruiven om te verkopen aan grote wijnbedrijven en daarnaast ook groenten, fruit en dieren. Pas sinds kort beginnen almaar meer families onder hun eigen naam wijn te maken en te verkopen. Zeker sinds de Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson deze streek heeft geprezen als Spanjes verborgen topterroir en liefhebbers overal ter wereld Ribeira Sacra beginnen te ontdekken.
Wijnen uit Ribeira Sacra en andere appellaties van Galicië vindt u bij labuenavida.be
BRUNO VANSPAUWEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier