Honderd jaar ervaring
Japanse aandelen hebben aantrekkelijke vooruitzichten, zegt Sam Perry, een beheerder van het fonds Pictet-Japanese Equity Opportunities. Met het beleid van de regering-Abe heeft dat weinig te maken.
Toen Shinzo Abe begin 2013 eerste minister van Japan werd, kwam het land opnieuw in het vizier van de beleggers. Doordat hij een soepeler monetair beleid introduceerde om de inflatie te stimuleren, de overheidsuitgaven verhoogde en structurele hervormingen doorvoerde, werden Japanse aandelen opnieuw aantrekkelijk. Met een gemiddelde prestatie van meer dan 9 procent per jaar sinds 2009 lijkt het fonds Pictet-Japanese Equity Opportunities, dat vijf Morningstar-sterren heeft, een aantrekkelijk product om in te spelen op het potentieel van het land.
Weinig vertrouwen
Toch heeft Sam Perry, een van de drie beheerders, weinig vertrouwen in Shinzo Abe. “Hij had het geluk dat hij op het juiste moment aan de macht kwam. Zijn voorganger had al beslist de overheidsuitgaven te verhogen. Hij kon ook meteen een nieuwe gouverneur voor de centrale bank benoemen om zijn beleid door te voeren. Maar eigenlijk hebben de goede vooruitzichten van de Japanse aandelenmarkten weinig te maken met Abe.”
Perry wijst erop dat de cashflow van de Japanse bedrijven sterk is verbeterd sinds de Aziatische crisis van eind jaren negentig. De privésector heeft zijn schulden massaal afgebouwd. “Er zijn nog altijd bedrijven die weigeren hun vertrouwen te geven aan de banksector. De Japanse ondernemingen beschikken over een gigantische hoeveelheid liquiditeiten, die ongeveer 30 procent van het bruto binnenlands product uitmaken. Dat verklaart deels de vertraagde geldcirculatie en de deflatoire trend van de economie.”
Toch is het tij aan het keren, denkt Sam Perry. Hij wijst erop dat Japanse bedrijven niet meer aarzelen om hun oorlogskas aan te spreken voor overnames in het buitenland. “Ze keren ook grotere bedragen uit aan hun aandeelhouders. Als de inflatie weer aantrekt, moeten ze hun productiecapaciteit verhogen en personeel aanwerven op een arbeidsmarkt die al bijna volledig verzadigd is.” In Japan zijn er almaar minder jongeren die de vrijgekomen banen kunnen invullen. “Dat heeft een positieve impact op de privéconsumptie. De situatie kan bijna niet beter zijn”, aldus Perry.
Bovendien vindt hij dat de Japanse beurs aantrekkelijk gewaardeerd is. En dat op een moment dat de Japanse institutionele beleggers op het punt staan massaal naar die markt terug te keren. “Als de inflatie stijgt, moeten de pensioenfondsen die in Japanse obligaties beleggen op zoek naar activa die meer winst opleveren om hun doelen te halen.”
Beste ideeën
Het fonds Pictet-Japanese Equity Opportunities belegt in een beperkt aantal bedrijven. De portefeuille verenigt “de beste ideeën van een team dat samen meer dan honderd jaar ervaring op de Japanse markt heeft”, zegt Perry. De beheerders zetten vooral in op financiële aandelen, industrie en cyclische consumptie. In de top tien van de belangrijkste posities staan drie autofabrikanten: Toyota, Honda en Mitsubishi.
Pictet-Japanese Equity Opportunities Isin-code: LU0255979402
FRÉDÉRIC DINEUR
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier