Hollywoods (gevallen) Angels
Zes spectaculaire en superdure Hollywood-producties moesten de verstandige gebruikers van zonnemelk factor 30 dit zomerseizoen verleiden om van het strand weg te blijven. Maar werd het wel heet in het donker?
Charlie’s Angels 2: Full Throttle (O)
Kostprijs: 120 miljoen dollar
Boxoffice: openingsweekend VS: 37,4 miljoen dollar
Synopsis: Charlie roept het fotogenieke trio opnieuw samen nu het voortbestaan van zijn undercoverbureau op de helling komt te staan. Een stel schurken heeft namelijk de drie ringen ontvreemd waarin de namen van alle informanten staan gegrift. Aan de Angels dus om de kostbare kleinoden zo snel mogelijk te recupereren – een aartsgevaarlijke opdracht die ze langs de meest exotische decors leidt en tot de meest halsbrekende stunts noopt.
Oordeel: Videoclipregisseur McG had ruim 500 kilometer film nodig om deze rollercoaster in te blikken. Toch heeft de kolkende pretwals nauwelijks meer te bieden dan een stapel geinige outfits, wat schreeuwerige girl power én een handvol cameo’s die aan elkaar worden geregen door een eindeloze reeks actiescènes en halfbakken alibi’s voor – jawel – nog meer actiescènes. ‘Full Throttle’ is kortom een schreeuwlelijk van een film die je als kijker reduceert tot een murw geslagen balletje in een flipperkast.
Trivia: Hoe engelachtig de dames er ook uitzien; een gebrek aan commerciële daadkracht kan ze moeilijk worden aangewreven. Zo vroeg en kreeg Cameron Diaz 20 miljoen dollar, terwijl haar kompanen Drew Barrymore en Lucy Liu zich respectievelijk tevreden moesten stellen met 14 en 4 miljoen dollar. Demi Moore – die hier als gevallen Angel haar lang verwachte comeback maakt – kreeg een contract van 2 miljoen dollar aangeboden. Een habbekrats, zeker als je bedenkt dat haar plastisch chirurg haar onlangs nog een factuurtje van 400.000 dollar stuurde.
2Fast 2Furious (*)
Kostprijs: 76 miljoen dollar
Boxoffice: openingsweekend VS: 50,4 miljoen dollar
Synopsis: Hoewel zakenman Carter Verone grossiert in louche zaakjes, slaagt de politie van Miami er maar niet in om keiharde bewijzen tegen hem te verzamelen. Het enige wat de overheid de snoodaard kan aanwrijven, zijn z’n banden met het wereldje van de illegale straatraces. Om hem bij de kraag te kunnen vatten, besluiten de flikken een beroep te doen op hun ex-collega O’Connor. Na het inleveren van zijn politiebadge heeft O’Connor zich volledig ondergedompeld in het naar rubber en olie geurende wereldje van blitse bolides en nachtelijke races. Het vervaarlijk door de bochten scheurende duel tussen O’Connor en het Verone-kartel kan op gang worden geschoten.
Oordeel: De sequel op Rob Cohens flitsende stuntspektakel ‘The Fast and The Furious’ crasht frontaal te pletter tegen een betonmuur van warrige actiescènes en puberaal machismo. ‘2Fast 2Furious’ is pure pornografie voor liefhebbers van snelle wagens, snelle jongens en in hotpants getogen babes. Hollywoods nieuwste actiekolos Vin Diesel – de onbetwiste ster uit de eerste episode – bedankte dan ook voor deze luidruchtige en bijwijlen koldereske pretlawine. En dat ondanks een anabool opgedreven contract van 20 miljoen dollar. Blijkbaar is Diesel toch niet zo’n kaal leeghoofd als zijn films doen bevroeden.
Trivia: In een testosteron-dronken bui probeerden heel wat jongeren – ook in België – de straatraces uit deze film te imiteren. Vooral in Miami, waar het streetracen tot een heuse subcultuur is uitgegroeid, resulteerde dit in een plaag van nachtelijke auto-ongevallen met dodelijke afloop. Of Mitsubishi het ondertussen betreurt de bolides voor deze film te hebben geleverd, valt echter te betwijfelen. De autofabrikant zag zijn verkoop de jongste weken spectaculair stijgen.
Hulk (**)
Kostprijs: 120 miljoen dollar
Boxoffice: openingsweekend VS: 62,2 miljoen dollar
Synopsis: Op het eerste gezicht oogt wetenschapper Bruce Banner even duf als zijn in ruiten hemdjes en debardeurs getogen collega’s. Maar schijn bedriegt. Als kind werd Bruce immers door zijn fanatieke vader onderworpen aan een reeks genetische experimenten met als doel: het creëren van een onverwoestbare supersoldaat voor het Amerikaanse leger. In zijn genenkaart schuilt dan ook een schuimbekkend, groen monster. En dat wordt op volwassen leeftijd eindelijk tot leven gewekt wanneer hij per toeval wordt blootgesteld aan een dosis gammastralen.
Oordeel: Na Bat-, Super-, X- en Spiderman is de Hulk al de zoveelste Marvel-stripheld die de overstap maakt naar het witte doek. Toch levert dat gelukkig niet al te veel déja vu– momenten op. Regisseur Ang Lee – vooral bekend van het Victoriaanse kostuumdrama ‘Sense and Sensibility’ – injecteert dit antiheldenepos met flink wat freudiaanse complexen en cartooneske mythologie. Het resultaat? Een solide en gespierd geregisseerde avonturenprent die slechts zo nu en dan groen uitslaat van woede. Alleen jammer dat de volledig uit bits en bites opgetrokken Hulk het robuuste sérieux uiteindelijk toch tot schroot weet te herleiden.
Trivia: Marvel vreesde voor een fiasco toen de allereerste beelden van de digitale Hulk op het internet de ronde deden. Filmcritici lagen alvast in een dubbele deuk van het lachen wegens de volstrekt idiote, cartooneske looks. De vrees bleek evenwel ongegrond. De groene kolos sloeg bij de opening de boxoffice aan flarden, maar de negatieve ‘buzz’ kon helaas niet meer worden afgewend. Ondanks de rinkelende kassa daalden de Marvel-aandelen kort na de release met 11 %.
Pirates of the Carribean: Curse of the black pearl (**)
Kostprijs: 125 miljoen dollar
Boxoffice: openingsweekend VS: 46,6 miljoen dollar
Synopsis: Wanneer het piratenschip van de excentrieke Jack Sparrow wordt gestolen door zijn muitende rechterhand Barbossa, wacht hem een sjofele toekomst als vrijbuiter. Daar komt verandering in wanneer Sparrow hulp krijgt van de moedige Will Turner. Beide mannen – opgejaagd door de Britse vloot – binden onversaagd de strijd aan tegen het behekste piratenleger van Barbossa. Inzet van het over woeste baren klotsende duel: het recupereren van Sparrows piratenschip en het redden van de bloedmooie gouverneurs-dochter Elizabeth.
Oordeel: Geef toe. Een twee uur durende avonturenfilm baseren op een wildwaterbaan uit Disneyland is niet meteen een lumineus idee. Gelukkig valt het kitsch- en zakdoekgehalte van dit mantel- en degenspektakel nog reuze mee. Dat hebben we te danken aan de fraaie historische decors, het sinistere subplotje dat de meligheid handig weet te bezweren en vooral aan de immer geweldige Johnny Depp die de anarchistische Sparrow neerpoot als de Keith Richards van de wereldzeeën.
Trivia: Ondanks een imposante carrière die ruim twintig jaar en 28 films bestrijkt, is het nog maar de eerste keer dat Depp zich laat strikken voor een onvervalste blockbuster. Depp verklaarde ten volle in zijn personage te geloven, al zullen zijn lucratieve contract en zijn recente commerciële flops hem ongetwijfeld ook in zijn geloof hebben gesterkt. Producent Jerry Bruckheimer – die eerder al ‘Top Gun’, ‘Beverly Hills Cop’ en ‘Pearl Harbor’ produceerde – zal het alvast worst wezen: wie net als hij 40 miljoen dollar per jaar verdient, hoeft zich weinig zorgen te maken over zijn imago.
Tomb Raider 2: Cradle of life (O)
Kostprijs: 90 miljoen dollar
Boxoffice: openingsweekend VS: 21,8 miljoen dollar
Synopsis: Angelina Jolie trekt opnieuw haar spannendste wetsuit aan als de digitale superbabe Lara Croft. Tot op de tanden gewapend tracht de geheim agente dit keer het bestaande leven op aarde te redden door de megalomane bioloog Dr. Reiss te dwarsbomen. Die wil immers de mythische doos van Pandora in handen krijgen om ze door te verkopen aan meedogenloze terroristen en vileine schurkenstaten. Een Apocalyps dreigt, want het antieke ding steekt vol met afgrijselijke plagen.
Oordeel: Hoewel er in deze sequel zowaar een logische plot te ontwaren valt, oogt het eindresultaat nauwelijks beter dan de verbazend succesvolle eerste episode. Regisseur Jan de Bont – die eerder al scoorde met ‘Speed’ en ‘Twister’ – weet natuurlijk wel hoe je een actiescène moet choreograferen, maar lijkt hier door de knudde CG-effecten en de karrenvracht actieclichés niettemin helemaal het noorden kwijt. Vingers kruisen dat hier geen derde deel van komt.
Trivia: Of we de vingers wel überhaupt móéten kruisen, valt nog af te wachten. De tweede worp van de Tomb Raider-franchise lijkt door zijn povere boxoffice-resultaten goed op weg om het kneusje onder de blockbusters te worden. Geen wonder dat de Paramount-bonzen al venijnig keken naar de makers van het gelijknamige en door experts volledig gefnuikte videospelletje. Een voorzichtige suggestie aan de Paramount-bobo’s: een goed geschreven scenario en wat spanningsopbouw kan wonderen doen. Ja, zelfs aan de kassa.
Terminator 3: Rise of the machines (***)
Kostprijs: 170 miljoen dollar
Boxoffice: openingsweekend VS: 44 miljoen dollar
Synopsis: John Connor – die in de toekomst de menselijke rebellie tegen het dictaat van de machines moet leiden – is een volwassen jonge man geworden. Ondanks eerdere mislukte pogingen blijft het Skynet-imperium echter proberen om hem preventief te liquideren. Daarom flitsen ze dit keer de hypergeavanceerde T-X, een vrouwelijke Terminator die alle gedaantes kan aannemen, uit de toekomst naar het heden. Gelukkig kan Connor opnieuw rekenen op de hulp van het T-800 model, een verouderde Terminator die door de rebellen werd geprogrammeerd om hem te beschermen.
Oordeel: James Cameron – de geestelijke vader van Terminator – beperkte zich deze keer tot wat scenario-ingrepen en liet de regie over aan de relatief onbekende Jona-than Mostow. Toch levert dat geenszins het gevreesde debacle op. Integendeel. T3 is een rechtlijnig vertelde actieprent die je zowat uit je bioscoopstoel knalt. Veel finesse of psychologie hoef je niet te verwachten, maar met Arnie‘s ijzige oneliners, de gestileerde regie en de orgiastische actie hoef je je tenminste niet te vervelen.
Trivia: “I’ll be back,” brieste Schwarzenegger in de weergaloze cultklassieker uit 1984. En op zijn 56ste houdt Conan The Republican – zoals hij tegenwoordig smalend wordt genoemd – woord. ‘s Mans marktwaarde lijkt dan ook bijna even onverwoestbaar als de Terminator zelf. Het bewijs? In 1984 kreeg Arnie 500.000 dollar om de mythische cyborg te vertolken. Deze keer was dat 30 miljoen dollar. Geen wonder dat bij O.J. Simpson – die de rol indertijd als eerste kreeg aangeboden – onderhand de stoppen wel eens plegen door te slaan.
Dave Mestdach
Een gebrek aan commerciële daadkracht kan de dames in ‘Charlie’s Angels 2’ moeilijk worden aangewreven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier