Hogere tarieven voor de consument?
De regering wil de beheerder van het hoogspanningsnet naar de beurs brengen. “Onzin,” vindt Philippe Bodson. “De consument wordt daar alleen maar slechter van.”
Zonder een onafhankelijke beheerder van het hoogspanningsnetwerk blijft de vrije stroommarkt dode letter. De huidige netbeheerder, CPTE, is echter voor 100% in handen van de producenten Electrabel/ SPE. De regering wil daarom de aan te stellen netbeheerder naar de beurs brengen. Electrabel liet weten tevreden te zijn met een minderheidsbelang in die netbeheerder.
Philippe Bodson, senator en voormalig topman van Tractebel, maakt brandhout van die denkpiste: “Een beursgang garandeert de onafhankelijkheid van de netbeheerder niet. Het beste voorbeeld is Electrabel zelf. De maatschappij is beursgenoteerd maar kan geen beleid in het belang van alle aandeelhouders uitstippelen.”
Om de onafhankelijkheid van de netbeheerder te garanderen, pleit Bodson voor een onafhankelijk management en dito raad van bestuur van de netbeheerder. “De bestuurders mogen geen enkele band hebben met geen enkel bedrijf uit de Tractebel-Electrabel-groep. De managers van de netbeheerder mogen van Electrabel komen, maar moeten een contract tekenen waarin ze zich verbinden niet naar een Electrabel-bedrijf terug te keren om belangenvermenging te vermijden.”
“Eens de onafhankelijkheid op die manier gegarandeerd is, kan de netbeheerder beter een 100% dochter van Electrabel/SPE blijven. Meteen is ook alle controverse rond de waardering van het hoogspanningsnetwerk van de baan,” zegt Bodson. Dat is een debat met een inzet van 100 miljard frank. Bodson: “De maximale waarde van het netwerk is de marktwaarde. Die bedraagt grosso modo 140 miljard frank. De minimale waarde is de boekwaarde. Die bedraagt ongeveer 40 miljard frank.”
Electrabel wil niet weten van een inbreng van zijn hoogspanningsnet bij de netbeheerder tegen boekwaarde. Dat zou je reinste onteigening zijn, argumenteert het elektriciteitsbedrijf. Electrabel mocht echter in een gereguleerde markt de afschrijvingskosten van het hoogspanningsnet doorrekenen aan de verbruiker. “Als de nieuwe netbeheerder 140 miljard frank moet ophoesten voor de activa, dan zal de vergoeding van de aandeelhouders en het vreemd vermogen een additionele kost van ten minste 10 cent per KWh betekenen. Dat is enorm, rekent Bodson uit. Wordt dat net ingebracht tegen marktwaarde, dan betaalt de consument dus een tweede keer voor het net, deze keer in de vorm van hogere transporttarieven. Een beursgang zou het net meteen waarderen tegen marktwaarde, wat een uitstekende zaak is voor Electrabel, maar niet voor de verbruiker.”
De gemeenten willen investeren in een belang in het hoogspanningsnetwerk. “Dat zou een slecht idee zijn,” waarschuwt Philippe Bodson. “Moeten de gemeenten de volle marktwaarde betalen voor een belang, dan doen ze een slechte investering. Er zou ook een nieuw belangenconflict ontstaan als de gemeenten participeren in het hoogspanningsnet. De gemeenten hebben dan belang bij hogere transporttarieven, terwijl de consument best gediend is met lagere tarieven. Die gelijklopende belangen tussen de gemeenten en Electrabel, dat is een alliantie uit het verleden. Ik betreur die niet, want ze is zeer goed voor Electrabel geweest. Dergelijke allianties kunnen vandaag echter niet meer.”
daan killemaes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier