Hoe Wallonië stagneerde de voorbije decennia
Met uitzondering van Waals-Brabant is Wallonië er de voorbije decennia niet in geslaagd de economische situatie aanzienlijk te verbeteren. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank (NBB).
De centrale bank onderzocht hoe Wallonië scoort in vergelijking met andere gelijkaardige Europese regio’s, die net als Henegouwen, Luik, Namen en Luxemburg worden ingeschat als ‘overgangsregio’s’. Dat zijn regio’s waarvan het bbp per inwoner tussen de 75 en 100 procent van het Europees gemiddelde ligt. Waals-Brabant wordt – net als Vlaanderen – ingeschaald als een meer economisch ontwikkelde regio.
Wat blijkt? Tussen 2001 en 2019 slaagden die Waalse provincies er niet in om de stap te zetten van overgangsregio naar meer ontwikkelde economie. De economische activiteit is er niet “significant” op vooruit gegaan, aldus de Nationale Bank. Wallonië staat daar echter niet alleen in. Ook elders in West-Europa zijn economische heroplevingen schaars, duren ze lang en vragen ze veel inspanningen.
Troeven en uitdagingen
Uit de NBB-studie blijkt nochtans dat Wallonië heel wat troeven heeft in vergelijking met andere gelijkaardige regio’s. Zo heeft de regio toegang tot een uitgebreide en rijke potentiële markt, zijn er veel mensen met een diploma hoger onderwijs en is het vlot bereikbaar. De bevolking op arbeidsleeftijd is toegenomen en Wallonië presteert vrij goed inzake innovatie. Het beschikt ook over gronden waar ondernemingen zich kunnen vestigen.
Niettemin kampt het gewest met heel wat uitdagingen. Zo blijft de werkgelegenheidsgraad laag en zijn er heel wat inactieven. Ook inzake onderwijs kan het beter. Waalse leerlingen scoren matig op internationale tests. Er is ook een groot aandeel volwassenen met hoogstens een diploma lager secundair onderwijs. Er is een mindere beheersing van het Engels, wat ook geldt voor digitale vaardigheden. De productiviteitswinst in de periode 1996-2019 was relatief beperkt, met uitzondering van Waals-Brabant.
Heel wat uitdagingen dus, terwijl de Waalse financiën door de ratingbureaus minder gunstig worden ingeschat dan die van heel wat Franse regio’s of Duitse deelstaten, merkt de Nationale Bank op. Anderzijds scoort Wallonië bij de kredietbeoordelaars wel beter dan heel wat Spaanse of Italiaanse regio’s.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier