Hippodroom

Tegenover het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen is het restaurant Hippodroom opnieuw geopend.

De recentelijk heraangelegde Leopold de Waelplaats is mooier dan ooit. Het plein wordt overheerst door het Museum van Schone Kunsten en het bouwwerk er schuin tegenover, waar op het gelijkvloers restaurant Hippodroom is te vinden. Het eethuis werd genoemd naar het varietépaleis, dat in 1958 werd afgebroken.

Philippe De Naeyer, de man van restaurant Pottenburg aan de Minderbroedersrui, en zoon Peter, begonnen zo’n tien jaar geleden met de Hippodroom. Zij schakelden de Chileense architect Jimena Burchard en modeontwerper en kleurenspecialist Bob Verhelst in voor de inrichting, wat resulteerde in een postmoderne brasserie, vooral gesmaakt door kunstenaars, kunstzinnige zakenlieden en trendy burgers.

Vorig jaar ging het restaurant dicht en kwam het gebouw te koop. De nieuwe huurders werden Hilde Van der Vieren en Mohamed Slassi, het duo dat vier jaar geleden aan de Vlaamse Kaai restaurant Table d’Anvers opende. Partners zijn broer Abdelazi Slassi en Lukki Leung. Architect Jan Meersman kreeg de opdracht om het interieur te renoveren. Gedaan met de wand in de kleur van ossenbloed, gedaan met het reusachtige schilderij van Tania Bruzs. In de plaats kwamen rood fluweel, buislampen boven de tafels en zwartwitfotowerk aan de muur. Blikvanger is een ‘doos’ bekleed met messing, waarin zich de bar bevindt. Aan deze toog kan ook worden gegeten. Wat bleef, zijn de bewerkte plafonds, de parketvloer, de schouw en de glazen achterwand, die uitgeeft op een binnenplaats. In deze stadstuin is het op zwoele zomeravonden goed toeven. Maar wij kwamen te laat: alle tafeltjes in openlucht waren bezet en wij moesten genoegen nemen met een plaatsje in het achterhuis.

De kaart vermeldt modieuze gerechten met een vleugje wereldkeuken. Als voorgerechten kwamen: een verzorgd assortiment sushi & sashimi, met gember en wasabi (475 frank) en krokant gebakken scampi met taboulé en pittige kerriesaus uit Madras (495 frank). Hoofdgerechten waren: salade ‘Hippodroom’, wegens de hitte in kleine versie besteld maar in grote portie opgediend en samengesteld uit gekookte en als tempura gefrituurde groenten met een tapenade-achtige vinaigrette (380 frank) en een papperig gepresenteerde, dure pastabereiding met scampi, diepvrieserwtjes, tomatensaus en een toef verse kruiden (645 frank). Deze kleurrijke maaltijd kwam aan zijn einde met een bord vol feestelijk gepresenteerde chocoladefantasieën (375 frank).

De nieuwe Hippodroom lijdt aan kinderziektes. Wat vooral stoorde, was de onpersoonlijke ontvangst (gedeeltelijk in het Frans), de slordige bediening (fles wijn vergeten te openen, aperitiefglazen laten staan enzovoort) en de wanorde in de open keuken.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content