Het lelijke eendje
Sinds het Amerikaanse ministerie van Justitie een boete van 14 miljard dollar claimt van Deutsche Bank voor de verkoop van ‘rommelproducten’ in de periode 2005-2007, zit de Duitse grootbank opnieuw in het oog van de storm. De instelling kampt al een hele tijd met een gebrek aan kapitaal en rendabiliteit. Dat is geen gezonde combinatie. Elk tegenvallend nieuws dreigt dan tot een vertrouwensschok te leiden.
Deutsche Bank heeft zijn problemen jarenlang onvoldoende aangepakt, al is de nieuwe CEO John Cryan een andere richting ingeslagen. Door het wegvallen van de forse winsten uit de obligatiehandel waren die problemen almaar nijpender geworden. Vooreerst heeft Deutsche Bank nagelaten haar kapitaalbasis voldoende te versterken in de periode 2013-2015, toen het klimaat voor de financiële sector een stuk gunstiger was, de banken volop werden gesteund door de Europese Centrale Bank en er nog geen negatieve rente was. Volgens specialisten vertoonde het kernkapitaal van de grootbank een tekort van 10 à 20 procent, of omgerekend 5 à 10 miljard euro.
Het management stelt dat de timing niet gunstig is om het kapitaal op te trekken vanwege de juridische onzekerheid over de vele procedures die nog lopen, waaronder het geschil met de Amerikaanse autoriteiten. Dat is nog een andere fout van de afgelopen jaren: Deutsche Bank heeft verzuimd heel wat juridische procedures te schikken en die onzekerheid van de balans te halen. Het voorziene bedrag van 5,5 miljard euro is ruim onvoldoende en zal wellicht enkel volstaan om een akkoord met de Amerikaanse autoriteiten te sluiten. Wellicht zal de uiteindelijke boete 5 à 6 miljard dollar bedragen. De aandeelhouders moeten beseffen dat een kapitaalverhoging eerder vroeg dan laat aan de orde zal zijn.
Zorgwekkend is de vaststelling dat Deutsche Bank geen duidelijk omlijnd plan heeft voor de toekomst. De focus ligt op zakenbankieren, maar daarin is de Duitse grootbank internationaal geen toonaangevende speler. De concurrentie uit de Verenigde Staten is moordend. In verhouding tot het balanstotaal stelt Deutsche Bank als retailbank te weinig voor. De inkomsten uit marktactiviteiten zijn te wispelturig om als solide basis van toekomstige winsten te dienen. En dan is er nog de tikkende tijdbom van de gigantische derivatenportefeuille van 42.000 miljard euro met allerlei tegenpartijen.
Gelukkig voor de klanten – maar niet voor de aandeel- en obligatiehouders – is Deutsche Bank too big to fail. In de hoogste nood zal de Duitse overheid de bank wel moeten redden, maar vandaag wil ze de instelling nog geen geld toestoppen. De waardering tegen 0,3 keer de boekwaarde, tegenover het Europese gemiddelde in de banksector van 0,7 keer, weerspiegelt het hoge risico voor de aandeelhouders.
Conclusie
De kans is nog altijd reëel dat Deutsche Bank een kapitaalverhoging moet doorvoeren om haar kernkapitaal te versterken en het wantrouwen van de markten te milderen. Dat zal een aanzienlijke verwatering voor de aandeelhouders inhouden. Vandaar dat we Deutsche Bank, ondanks de historisch lage koers, nog altijd zowat de meest risicovolle belegging in de Europese banksector vinden. Te mijden!
Advies: verkopen/afblijven
Risico: hoog
Rating: 3C
Al verschenen op insidebeleggen.be
op 10 oktober
DEUTSCHE BANK IS ZOWAT DE MEEST RISICOVOLLE BELEGGING IN DE EUROPESE BANKSECTOR.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier