Het gebeurt in september
Hoe zit het nu eigenlijk, moeten we nu wel of niet kopen? Als we zouden zeggen dat we die vraag elke dag krijgen, zouden we wellicht overdrijven, maar ze wordt ons toch regelmatig gesteld. Heel wat beleggers lijken even het noorden kwijt. Er gaat geen week voorbij of ze worden om de oren geslagen met macro-economische indicatoren die er heel sterk op lijken te wijzen dat we afstevenen op een erg moeilijk eindejaar en dat we de gevreesde double dip volgend jaar nauwelijks of niet zullen kunnen vermijden. En dan hebben we het nog niet over deflatie. DDD. Rommel dus, als we er de ratingclassificatie van bijvoorbeeld Fitch zouden bijnemen. Maar dat is niet het plaatje dat we te zien krijgen als we naar de bedrijfsresultaten kijken. Ondertussen hebben we ook op Euronext Brussel de stroom kwartaal- en halfjaarcijfers achter de rug en een enkele uitzondering niet te na gesproken waren ze best verteerbaar. Bekaert opende het seizoen met een erg sterk kwartaalrapport en Agfa-Gevaert had als bijna laatste ook wel wat positief nieuws. Ze werden daar dan ook voor beloond. Bekaert heeft een vakantiewinst op zak van ongeveer 18 %, terwijl Agfa-Gevaert dankzij een indrukwekkende eindspurt goed 25 % in de wacht sleepte. Bovendien zijn de twee zeker geen uitzonderingen. Als we de Bel-20-index eens bekijken, zien we dat die tijdens de zomermaanden 5 % extra wist binnen te halen. Akkoord, we kunnen bezwaarlijk van een campingrally spreken, maar beschaamd hoeven we toch niet te zijn over de prestatie van onze nationale beursbarometer.
Hoewel. Als we het verloop van de Bel-20 in de maanden juli en augustus eens onder de loep nemen en we nemen de temperatuur bij de maandwissel, dan krijgen we een ander beeld. De richtinggevende Brusselse aandelenkorf was eind juli immers met 11 % aangedikt. Dat was voor de publicatie van de meeste kwartaalcijfers. Maar als de resultaten zo goed waren, waarom zijn we de helft van de winst dan kwijtgespeeld? Het antwoord mag duidelijk zijn. De meeste beleggers gingen ervan uit dat de resultaten goed zouden zijn en namen in de aanloop naar de publicatie van de effectieve cijfers dan ook een voorschot op het goede nieuws dat nog moest komen. En eens de buit binnen was….
Ondertussen zijn we aan een nieuwe maand begonnen: september. Beursanalisten hebben iets met maanden. Ze gaan nog niet zover als weermannen of -vrouwen, die voor bijna elke dag wel een weerspreuk hebben, maar toch. Wat te denken van: Sell in May and go away, but remember to come back in September. Vrij vertaald: maak je portefeuille schoon voor je met vakantie vertrekt, maar vul hem opnieuw aan zodra de kinderen weer naar school gaan. Als we de volumes op de aandelenmarkten bekijken, kunnen we alleen maar vaststellen dat heel wat mensen de beurs de voorbije maanden inderdaad links lieten liggen. Dat heeft dan wel als voordeel dat wie geen aandelen gekocht heeft, er ook geen kan verkopen. En dat is dan weer goed nieuws wat betreft het gevreesde septembereffect. Wanneer we de statistieken bekijken, zien we dat de aandelenmarkten gemiddeld in die maand het slechtst gepresteerd hebben. Dat geldt ook voor oktober, die we er meteen maar bij nemen, want October is sober. Toegegeven, die laatste heb ik hier ter plaatse uitgevonden. Maar wat die marktwijsheden zo leuk maakt, is dat ze ook een selffulfilling prophecy inhouden en dus geen rekening houden met heel wat fundamentals. En als er weinig mensen voor de etalage staan te dringen, heb je de tijd om rustig te kiezen en de beste koopjes te doen. En koopjes zijn er ongetwijfeld. Kijk maar naar de recente overnames, vooral naar die van 3Par en Potash. Het was lang geleden dat we nog eens over een echte overnamestrijd mochten berichten. Dat er nu twee vlak na elkaar komen, is echt wel geen toeval.
Dichter bij huis is er nog een hoopgevend signaal dat erop wijst dat de aandelenmarkten wel nog wat in hun mars hebben. Als alles goed gaat, krijgen we in september een nieuwe beursnotering, namelijk die van Polygone. Dat wordt dan de eerste dit jaar op Euronext Brussel. Weliswaar niet op de eerste markt, maar op Alternext. Een extra lijntje op het koersbord is altijd een goede reden om de champagne boven te halen. Maar laten we toch maar hopen dat de eerste noteringsdag niet op een maandag valt.
DE AUTEUR IS HOOFDREDACTEUR.
Steven Vandenbroeke
Als er weinig mensen voor de etalage staan, heb je de tijd om rustig te kiezen en de beste koopjes te doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier