Het coolste datacenter in België
Koeling van de servers
Het Limburgse ICT-bedrijf Cegeka host de computersystemen van zijn klanten in deze datacenters. Dat zijn grote ruimtes vol kasten met servers in een gekoelde ruimte. “De koeling is de grote uitdaging van datacenters”, zegt Luc Greefs, business unit manager shared services bij Cegeka. “95 procent van de energie in servers wordt omgezet in warmte, maar de temperatuur in de servers mag niet stijgen boven een bepaald aantal graden. Anders vallen ze uit.” Tot voor kort gebruikte Cegeka een klassiek koelsysteem dat ijswater produceert en koude lucht onder de vloer pompt. Via geperforeerde tegels koelde de frisse lucht de servers.
Mee met de seizoenen
Een datacenter moet zich aanpassen aan de omgeving waarin het wordt gebouwd en aan de seizoenen. Peter Schoofs, commercieel consultant solutions centre bij Cegeka: “In het nieuwe koelsysteem in Hasselt brengt de ventilator (het blauwe apparaat op de foto, nvdr) de luchtstroom op gang door koude buitenlucht naar binnen te zuigen. Doordat de temperatuur in België ruim 90 procent van de tijd onder twintig graden Celsius ligt,kan het datacenter gewoon de buitenlucht gebruiken. Dat is goedkoper en ecologischer dan de ijsmachine.”
Alles dubbel
De groene koelmachines op de foto zijn nu vooral een back-up. Ze worden gebruikt als de buitenlucht te warm is of als er een technisch probleem rijst. Het datacenter heeft twee warmtewielen en twee stroomgeneratoren om te voorkomen dat de servers uitvallen door een defect in een van de machines. Dankzij de investering van 2,4 miljoen euro in het nieuwe koelsysteem en de noodstroominstallatie behoort dit datacenter tot de Tier 3-categorie. Het Tier-systeem rangschikt datacenters volgens veiligheid, met 4 als hoogste score.
Het wiel als warmtewisselaar
Hostingbedrijf Cegeka neemt deze maand een nieuw koelsysteem in gebruik dat het als eerste in België liet installeren door het Nederlandse bedrijf Kyoto Cooling. Op de foto ziet u de helft van het warmtewiel, dat het hart van dit koelsysteem is. Het wiel heeft een doorsnede van drie meter, draait zes tot zeven toeren per minuut en bestaat uit aluminium lamellen. In gescheiden circuits wordt warme lucht uit het serverlokaal en koude buitenlucht door het wiel geduwd. Het wiel koelt de warme lucht af, die terug naar het datacenter wordt geleid.
Even een raam openzetten?
De lucht die uit de datazaal wordt afgezogen is 35 tot 40 graden warm. De makkelijkste oplossing om de lucht te koelen zou erin bestaan de koude buitenlucht rechtstreeks via filters in het datacenter binnen te brengen. Maar de buitenlucht kan vervuild zijn of bij een brand in de buurt een brandgeur in het datacenter binnenbrengen. Daarom opteerde Cegeka voor een warmtewisselaar.
BENNY DEBRUYNE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier