Het beeld is troebel
Vorige week zaten bij Agfa de vakbonden en de directie rond de tafel voor een compromis van de laatste kans. Maar de stakingsdreiging is slechts één verklaring waarom het plaatje van de beeldverwerkingsgroep flou is geworden.
De vakbonden bij Agfa gingen vorige week woensdag weer aan tafel zitten. Vrijdag was er een ontwerpakkoord dat de bonden bij hun achterban wilden verdedigen. Het compromis zou rekening houden met 20 frank meer per uur, netjes in het midden van de 18 frank die de directie voor ogen had en de 22 frank per uur die de bonden aanvankelijk eisten.
Het management kon een compromis best wel gebruiken, want het zit Agfa de jongste tijd tegen. Begin vorige week deelde de groep mee dat de omzet over het eerste kwartaal van 2001 met 5% was gedaald. Naast de sociale onrust kampt Agfa ook met onzekerheid over een bod op zijn afdeling Consumer Imaging, waarin onder meer het klassieke filmrolletje zit. Mogelijke koper is de investeringsgroep Schröder Ventures, die eerder al Imation van 3M kocht. Het bod wordt in overweging genomen maar zorgt voor onzekerheid. En daarenboven stelde Bayer – nog steeds aandeelhouder voor 30% – onlangs de verkoop van zijn pakketje Agfa’s uit. Reden voor het uitstel is wellicht de onbevredigende beurskoers. Vorige week was er dan het gerucht dat André Bergen, momenteel chief financial officer van de beeldverwerkingsgroep, bij de GIMVGerard Van Acker zou opvolgen. Bergen leidde de onderhandelingen met de vakbonden en zijn vertrek zou niet echt het meest bemoedigende signaal geweest zijn. Maar Bergen, die onbereikbaar was voor commentaar, liet weten dat hij blijft.
Gaat het dan echt zo slecht? De cijfers over het eerste kwartaal laten weinig ruimte voor optimisme, zo concluderen analisten. Agfa wijt de omzetdaling van 5% weliswaar aan de algemene economische achteruitgang in de Verenigde Staten. “Die laat zich dan in de eerste plaats voelen in Consumer Imaging en onze grafische divisie,” aldus woordvoerder Johan Jacobs. “Bovendien was het eerste kwartaal van 2000 buitengewoon goed.”
Maar wat te denken van de bedrijfswinst (Ebit), die tegenover vorig jaar met 40% daalde? Volgens Sylvie Van Houtte bij KBC Securities is een verklaring vandaag nog moeilijk, omdat pas in mei de volledige kwartaalcijfers worden vrijgegeven. “Toch heeft ook de sociale onrust een negatieve impact,” zegt ze. “Met het oog op stakingen bouwde het management voorraden op. Dat zal wegen op het operationeel bedrijfsresultaat.”
Zegt Marc Ernaelsteen van Bank Dewaay: “Daarnaast schat ik dat de divisie Consumer Imaging verlies heeft geleden. Ook het resultaat van de grafische divisie is minder goed, omdat de omschakeling naar “computer to plate” sneller loopt dan voorzien, terwijl de marges in het oude “computer to film”-procédé nu eenmaal beter zijn.”
Van Houtte vindt de marge in Grafische Systemen wel goed, maar ziet de investeringen (40 miljoen euro) uit het vorige boekjaar nog doorwegen. Het grote probleemkind is echter de Consumer Imaging. Van Houtte: “Een verkoop zal wel een positief effect hebben op de marges en de groei, maar ik denk dat de huidige marktomgeving Agfa niet zal toelaten een meerwaarde te realiseren.”
Roeland Byl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier