Herberg onder de Linden

Gastronomisch genieten en rustig slapen in een Noord-Nederlandse herberg.

De tijd dat de Nederlandse reputatie dreef op uitsmijters, borden vol snert en broodjes halfom is definitief voorbij. Nederland telt steeds meer restaurants waar op niveau gastronomisch wordt getafeld. Een van die veilige thuishavens voor lekkerbekken is Herberg onder de Linden.

Het romantische hotel-restaurant is te vinden in Aduard, een streng gereformeerd dorpje in de buurt van Groningen. Aduard heeft geen café’s maar wel drie kerken. Herberg onder de Linden ligt aan de rand van de bebouwde kom. De façade van rode bakstenen gaat gedeeltelijk schuil achter drie oude lindenbomen.

Manuscripten uit 1735 maken al melding van deze herberg aan de Heerweg. Er staat geschreven dat de vrouw van de schoolmeester, Rooske Onnes, het in 1763 aan de stok kreeg met de plaatselijke autoriteiten omdat zij in de herberg iemand in zijn glas “gesnot” zou hebben.

De historische herberg verkrotte en werd van de sloop gered door Geerhard en Petra Slenema. Het vervallen pand werd met liefde, zweet en veel geld gerenoveerd. Van onder het stof kwam een comfortabel restaurant en vijf sfeervolle dakkamers. Geerhard en Petra zijn geen beginners: zij waren de stuwende krachten achter het Groningse restaurant Le Merinos. Zij krikten het niveau beetje bij beetje op en vandaag wordt Geerhards kookkunst bekroond met een Michelinster.

Wij zaten op het terras dat uitgeeft op een kruiden- en een siertuin. Binnen wachtte de eetzaal met koepelvormig plafond, kastanjekleurig houtwerk en weelderige gordijnen. Er is een spijskaart met creatieve, seizoengebonden bereidingen. Wij kozen het Alliance Menu (2000 frank, plus 1000 frank voor de afgestemde wijnen). Eerst was er een zomerse terrine van gekonfijt konijn, zwezerik en groenten, begeleid door mosterdroom en een fris-kruidig glaasje Gentil Hügel. Bij kreeft en groenten met kreeftendressing schonk sommelier Marco Goergens een evenwichtige Chardonnay, Castello de la Sala van Antinori: hier brachten spijs en wijn verrukking! Sappig en smaakvol vlees van biologisch grootgebrachte kalveren van Peters Farm in Apeldoorn, opgediend met stevige Groningse asperges en Hollandse saus, werd begeleid door een correcte Cuvee Mythique 1997, Pays d’Oc. Honingijs met gedroogde appel en praliné van hazelnoot met honingbiscuit en rood fruit sloten deze fijne maaltijd af. Voor de liefhebbers wachtte een glaasje Australische, fris-zoete Orange Muscat Flora van de Brown Brothers.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content