HEERLIJK HOP

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Zijn IPA-bieren ook nieuw voor u? Daar komt binnenkort wellicht verandering in. Elke brouwerij wil tegenwoordig zijn hoppige India pale ale.

India pale ale

IPA staat voor ‘India pale ale’ en ontstond in de negentiende eeuw in Engeland. De Engelse brouwers voegden hop toe aan de gewone pale ale, waardoor het bier de maandenlange zeereis naar India en andere kolonies beter doorstond. De bitterheid van hop en het hogere alcoholpercentage van het bier (6 à 8 %) zorgden ervoor dat het beter bewaarde. IPA was vorige eeuw lang uit de mode, maar het bier werd in de Verenigde Staten en Canada herontdekt, omdat brouwers er volop experimenteren met Amerikaanse hopsoorten.

“Geen vluchtige hoppigheid”

De Amerikaanse populariteit van IPA waaide de voorbije vijf jaar over naar België. Kleine ambachtelijke brouwerijen begonnen zelf IPA’s te maken, maar dan aangepast aan de Belgische smaak. De Amerikaanse IPA’s zijn vaak extreem bitter. “Sommige IPA’s uit de Verenigde Staten zijn niet te drinken, omdat ze een echte hopbom zijn”, zegt Marc Struyf van de microbrouwerij Den Triest, die ook IPA’s brouwt. “In België verwijst de term IPA gewoon naar een bier dat een meer hoppige smaak heeft. Het aroma moet bovendien lang blijven hangen. Het mag geen vluchtige hoppigheid zijn.”

Buiten de lijntjes

Jan Rumes, de voorzitter van het bierfestival Zythos, merkt dat de aandacht voor hoppige, bittere bieren toeneemt. “Op de Belgische markt is die kentering ondertussen omgezet in een echte trend”, zegt hij over de smaakevolutie van zoet naar bitter. “De gemiddelde bierdrinker apprecieert af en toe een bier dat buiten de lijntjes kleurt. Je ziet overal IPA-bieren opduiken, zonder dat ze altijd dat etiket gebruiken.” Cijfers zijn er niet. Rumes schat dat 50 à 100 van de zowat 1500 bieren op de markt IPA-bieren zijn. De beroepsvereniging Belgische Brouwers schat het aantal lager.

Nieuwe bierstijl

Stefaan Soetemans, de zaakvoerder van Brouwerij The Musketeers, lanceerde in april 2010 een Belgische variant van de IPA met de Troubadour Magma, een zogenoemde Belgian tripel IPA. “Engelse en Amerikaanse IPA’s zijn extreem droog, bitter en hoppig. Wij hebben daarom het beste van de Belgische brouwers — de tripel — gecombineerd met het beste van de Amerikaanse brouwers: de IPA”, aldus Soetemans. The Musketeers sleepte verscheidene prijzen in de wacht met zijn IPA.

Nog maar het begin

Toen Hoegaerden doorbrak, wilde elke brouwerij zijn eigen witbier hebben, daarna braken de hoogdagen van het kriekbier aan. Is hoppig bier een nieuwe trend? “Een consument die speciaalbieren ontdekt, gaat niet meer terug naar gewone pils, omdat het smaakverschil zo groot is”, zegt Stefaan Soetemans. Ook volgens Jan Rumes is dit nog maar het begin.

Met de lancering van de Vedett IPA, die vanaf deze maand in de retail verkrijgbaar is, zet voor het eerst een grote commerciële brouwerij een IPA in de Belgische markt. Althans wat de naam betreft, want heel wat bierkenners beschouwen het jaren geleden door Duvel Moortgat gelanceerde Duvel Tripel Hop-bier ook als een IPA, al wordt het niet zo genoemd. Naamsverwarring blijft troef.

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content