Hapjes die het hart raken
Dimsum betekent letterlijk ‘hapje dat het hart beroert’. Het zijn fijne, eetbare lekkernijen, die horen bij de Chinese theeceremonie (yum cha). De gewoonte om bij thee kleine snacks te serveren ontstond ongeveer 1000 jaar geleden in de regio Guangzhou. In China ontwikkelde zich een ware dimsumcultuur met wereldvermaarde dimsumchefs.
Het bereiden van dimsum vereist vaardigheid en kennis. De hapjes moeten niet alleen lekker zijn, ze moeten ook verleidelijk ruiken en het oog strelen. Meestal zijn ze zo klein dat ze in één hap worden gegeten. Vaak bestaat een dimsum uit een vulling van vlees of vis, die is verpakt in deeg en vervolgens is gestoomd in bamboemandjes. Met de smaken kan je alle kanten uit: hartig, pikant, zoet, enzovoort.
In Azië serveert men yum cha en dimsum van vroeg in de ochtend tot laat in de namiddag. Er bestaan enkele regels voor het eten van dimsum. In de eerste plaats zoekt men gezelschap, om met zo veel mogelijk rond een grote dimsumtafel met een draaiend centraal plateau plaats te nemen. Er worden zo veel mogelijk verschillende hapjes besteld, want afwisseling verhoogt het plezier. Bij veel gerechten serveert men een dipsaus, zoals gember-sojasaus, pruimensaus, limoen-vissaus, zoetzure saus of chilisaus. Voor een dimsumfestijn rekent men op acht à tien hapjes per persoon. Chinezen eindigen een dimsummaaltijd met warme, zoete dessertsoep.
Londen is de Europese dimsumhoofdstad. Een topadres is The Princess Garden of Mayfair. De dimsum die men daar uitsluitend tijdens de lunch serveert, zijn van een uitzonderlijke kwaliteit, maar niet goedkoop. Ook bij ons zijn enkele goede adressen, waar men naar hartenlust van dimsum kan genieten.
MMEI/5 FLAVORS
Een uitstekend, nieuw adres om van dimsum te snoepen is Mmei/5 Flavors. De keuken staat onder leiding van Leung Kwai Lam, die wij al tegenkwamen in Fong Mei (voorheen Full Sing) in het hart van de Chinese wijk in Antwerpen. De bescheiden kok, die in Hongkong is geboren en uitsluitend Chinees spreekt, heeft dertig jaar keukenervaring en zegt dat hij nog altijd in de leer is. Hij maakte onlangs een studiereis van een jaar door Azië. Alle dimsumhapjes zijn vers in huis bereid en komen in stalen stoommandjes op tafel.
Volkstraat 37, Antwerpen. Tel. 03 281 30 37. Dimsum-menu met nasi 35 euro, zeevruchtenmenu 42,50 euro. Maandag gesloten.
FONG MEI
Liefhebbers van de Chinese keuken moesten even slikken toen hun geliefde eethuis Full Sing na meer dan twee decennia de deuren sloot. Een nieuw team nam het restaurant over en veranderde de naam in Fong Mei. De inrichting en de kaart werden opgefrist. De dimsumkaart is opgevat als een invulformulier en er is ruimte gemaakt voor een ruime keuze aan doorschijnende rijstdeegpakketjes.
Van Arteveldestraat 65-67, Antwerpen. Tel. 03 225 06 54. Doorlopend geopend van 12 tot 23 uur. Donderdag gesloten.
DAM SUM
De hipste dimsum-tempel is Dam Sum. Het moderne Aziatische restaurant werd een jaar geleden opgericht door de Waalse Damien Toulouse, die jarenlang in Azië vertoefde. Hij importeerde de chef Wu Chee Keong uit Kuala Lumpur. De inrichting is modieus en sfeervol. De kaart is samengesteld uit een nieuwe stijl van dimsum, die men in de moderne wijken van Taipei, Hongkong en Singapore aantreft.
Drievuldigheidsplein 11, Elsene. Tel. 02 538 08 10. Open van 12 tot 14 uur en van 19 tot 22 uur. Zondagmiddag gesloten.
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier