Haal dividenden uit het buitenland

Buitenlandse dividendaandelen kunnen groei in uw portefeuille brengen. Beleggingsfondsen en trackers bieden bescherming tegen het hogere risico.

Wie vandaag Amerikaanse dividendaandelen in portefeuille heeft, kan tevreden zijn. Niet alleen staan de koersen ervan op een record, bovendien is de dollar bezig aan een remonte tegenover de euro. De dollardividenden van die bedrijven worden met andere woorden meer waard in euro’s. Stel dat u jaarlijks 500 dollar aan Amerikaanse dividenden ontvangt. Zes maanden geleden was dat bedrag gelijk aan 365 euro, vandaag aan 400 euro, een stijging met 10 procent. Dat staat nog los van de dividendverhogingen die Amerikaanse bedrijven de voorbije jaren hebben doorgevoerd om hun aandeelhouders tevreden te houden.

Risico beperken

Wisselkoersen kunnen natuurlijk in beide richtingen werken. Het is bijzonder moeilijk de evolutie van wisselkoersen te voorspellen, maar toch beperken Belgische beleggers zich beter niet tot Belgische of Europese dividendaandelen. Je kan je als belegger proberen te beschermen tegen mogelijke negatieve scenario’s. Diversificatie is daarbij het sleutelwoord. Het lot van Belgische ondernemingen is vaak verbonden aan de prestatie van de Europese economie. Die zijn momenteel bijzonder pover. Indien Europa zou wegzinken in een Japans stagnatiescenario, zal dat wegen op de financiële resultaten van de Europese ondernemingen en dus op hun dividenden. Via dividendaandelen uit de VS en de groeilanden kunt u meer groei in uw dividendportefeuille stoppen.

Boven op het wisselkoersrisico lopen Belgische beleggers de normale risico’s die horen bij beleggen in dividendaandelen. De koersen van aandelen kunnen fel schommelen in functie van de stemming op de markten, de toestand van de economie of van de onderneming. Een onderneming is niet verplicht een dividend uit te keren. Ze kan haar dividend verlagen of volledig schrappen wanneer de financiële toestand dat eist.

Dividendaandelen vereisen een toegewijde opvolging van de belegger. Voor Belgische aandelen kunt u dat misschien nog zelf doen. Het gaat meestal om bekende bedrijven zoals de Bel-20’ers AB InBev, Belgacom of Solvay. Voor minder bekende Europese of Amerikaanse ondernemingen is dat al een stuk moeilijker. U zou zich kunnen beperken tot de grootste en bekendste ondernemingen, bijvoorbeeld Total, Vodafone, Coca-Cola, AT&T enzovoort. Maar weet dan dat veel beleggers hetzelfde doen. Dat maakt die aandelen begeerd en dus relatief duur. Ondernemingen uit groeilanden volgen is voor kleine beleggers al helemaal een zogoed als onmogelijke opdracht.

Fondsen en trackers

In ruil voor een jaarlijkse beheersvergoeding kunt u zich laten bijstaan door een professionele fondsbeheerder. De voorbije jaren zijn er almaar meer fondsen opgedoken die inspelen op de populariteit van dividendaandelen. Zo is er het Invesco Pan European High Income Fund (ISIN-code van de distributiedeelbewijzen: LU0243957312), dat belegt in zowel Europese dividendaandelen als obligaties. Een fonds met een wereldwijde focus is het J.P. Morgan Global Income Fund (ISIN-code LU0395794307). Dat fonds is beschikbaar in euro, waarbij de beheerder zich kan indekken tegen wisselkoersschommelingen.

Naast actief beheerde beleggingsfondsen zijn er ook beursgenoteerde trackers (ETF’s) met een focus op dividendaandelen. Zo heeft het fondsenhuis Vanguard een tracker die belegt in Amerikaanse aandelen met een hoog dividend-rendement (Vanguard High Dividend Yield ETF, ticker VYM, ISIN-code US9219464065) of waarvan de kans groot is dat het dividend de komende jaren zal stijgen (Vanguard Dividend Appreciation ETF; ticker VIG, ISIN-code US9219088443). Beide trackers noteren op de beurs van New York.

MATHIAS NUTTIN

Wie Amerikaanse dividendaandelen in portefeuille heeft, kan tevreden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content